Consiliul Concurentei investigheaza firmele de taxi din Bucuresti si Ilfov

Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile principalelor companii si asociatii profesionale active pe piata transportului de persoane in regim de taxi din Municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, potrivit unui comunicat de presa al institutiei.

Inspectiile s-au desfasurat in cadrul investigatiei declansate din oficiu de Consiliul Concurentei privind o posibila intelegere a operatorilor de taximetrie pentru stabilirea tarifelor. Documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei.

„Serviciul de taximetrie este de multa vreme in atentia Consiliului Concurentei, atat la nivelul capitalei cat si la nivel national. Dupa cum stiti, am avut investigatii in acest domeniu in mai multe orase din tara, unele dintre ele finalizandu-se cu sanctiuni. Intelegerile privind fixarea preturilor reprezinta o abatere de la principiul liberei concurente si produce o grava afectare a intereselor consumatorilor finali. Intr-o economie de piata, singurele situatii in care sunt admise preturi fixe sunt cele in care activitatile se desfasoara in regim de monopol, situatie in care nu se regaseste serviciul de de taximetrie”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Autoritatea de concurenta a finalizat deja patru investigatii privind participarea la carteluri de fixare a preturilor pe piata transportului de persoane in regim de taxi din Timisoara, Constanta, Baia Mare si Targu Mures si a aplicat amenzi in valoare totala de 1,6 milioane de lei.