Consiliul Concurenței intervine în tranzacția Wienerberger – Brikston Construction Solutions

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind tranzacția prin care Wienerberger Sisteme de Cărămizi preia Brikston Construction Solutions, pentru a evalua efectele acesteia pe piaţa producerii şi comercializării de cărămizi şi blocuri ceramice din România.

În octombrie 2017, fondul de investiţii ADM Capital a vândut toate acţiunile pe care le avea în compania producătoare de materiale de construcţii Brikston către unul dintre concurenţii săi, producătorul austriac Wienerberger. ADM deţinea 98% din acţiunile Brikston Construction Solutions SA. Valoarea tranzacției nu a fost făcută făcută publică de către părți. Surse din piața de fuziuni și achiziții susțin că tranzacția prin care Wienerberger preia un pachet de 98,3% din Brikston Construction Solutions se ridică în jurul valorii de 30 mil. Euro, valoare neconfirmată de către părțile implicate.

Wienerberger Sisteme de Cărămizi operează în România patru unități de producție de cărămizi şi blocuri ceramice. Grupul Wienerberger este prezent în România şi în domeniile ţiglelor şi accesoriilor ceramice pentru învelitori, pavajelor de beton, ţevilor de plastic şi de ceramică.

Brikston Construction Solutions desfăşoară, mai ales, activităţi de producere și comercializare de cărămizi și blocuri ceramice.

Conform legislaţiei, trebuie notificată Consiliului Concurenţei orice operaţiune (concentrare economică) în care sunt implicate companii a căror cifră de afaceri cumulată depăşeşte echivalentul a 10 milioane de euro şi cel puţin două dintre companiile implicate au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare de 4 milioane de euro.

Tranzacţia prin care Wienerberger Sisteme de Cărămizi preia Brikston Construction Solutions este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei.

În urma analizei realizate până în prezent, Consiliul Concurenţei a ajuns la concluzia că acestă tranzacţie este susceptibilă să creeze obstacole semnificative în calea concurenţei efective prin crearea unei poziţii dominante pe piaţa producerii şi comercializării de cărămizi şi blocuri ceramice din România, ceea ce ar putea avea ca efect majorarea preţurilor.

„Având în vedere că tranzacţia prezintă îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal şi acestea nu au putut fi înlăturate prin angajamentele propuse de Wienerberger Sisteme de Cărămizi SRL, Consiliul Concurenţei a decis deschiderea unei investigaţii. Conform legislaţiei, în maximum 5 luni, Autoritatea de concurenţă va emite o decizie prin care tranzacţia va fi autorizată sau va fi interzisă sau va fi autorizată cu condiţii.Consiliul Concurenţei este interesat în obţinerea de observaţii şi puncte de vedere de la companiile terţe, referitor la modul în care această operaţiune afectează sau poate afecta concurenţa pe piaţă”, se subliniază într-un comunicat de presă al CC.

Compania austriacă Wienerberger a lucrat la achiziția producătorului de blocuri ceramice Brikston Construction Solutions cu consultanții KPMG și cu firma de avocatură bpv Grigorescu Ștefănică.

De cealaltă parte, fondul de investiții ADM Capital a fost asistat la vânzarea pachetului de 98,3% din acțiunile fabricii de cărămizi de la Iași de către firma de avocatură RTPR Allen & Overy și bancherii de investiții ai Raiffeisen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here