Consiliul Concurentei confirma ca a sanctionat Hidroelectrica, amenzile ajungand la 37 milioane de euro

Consiliul Concurentei a anuntat luni, 11.01.2016, ca a aplicat amenzi de 165.843.604 lei (aproximativ 37 milioane euro) companiei Hidroelectrica SA si pentru 10 parteneri contractuali ai acesteia, in principal comercianti de energie, pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale pe piata producerii si comercializarii de energie electrica.

Hidroelectrica SA, Elsid SA si Electrocarbon SA au recunoscut savarsirea faptelor anticoncurentiale si, ca urmare, au beneficiat de reducerea amenzilor. Cea mai mare sanctiune a fost aplicata traderului EFT, circa 16 milioane euro

Consiliul Concurentei a analizat contractele pe termen lung incheiate intre Hidroelectrica si unii furnizori de energie electrica si consumatori eligibili pe piata angro de energie electrica, avand in vedere scopul, conditiile de piata, pozitiile detinute pe piata, durata contractelor, cantitatea de energie electrica angajata in contracte, pretul contractual, imposibilitatea denuntarii unilaterale din partea producatorului.

In urma analizarii, autoritatea de concurenta a constatat ca aceste contracte au avut ca efect blocarea pietei pentru alti furnizori si producatori de energie electrica si consumatori eligibili, conducand la ingreunarea procesului de dezvoltare a pietei in perioada liberalizarii sectorului.

S-a mai dovedit ca, contractele au fost incheiate preferential, fara un proces de selectie obiectiv si in lipsa unor proceduri transparente de comercializare a energiei electrice, prevedeau comercializarea unei cantitati de energie mai mari decat putea sa produca Hidroelectrica.

Principala consecinta a fost  indisponibilizatea  anuala a unei cantitati  de 42-60% din energia electrica comercializata de productori pe piata concurentiala pentru o perioada de 10-14 ani. In ceea ce priveste preturile practicate in cadrul contractelor pe termen lung incheiate, acestea s-au situat, in mod permanent, la un nivel inferior preturilor medii inregistrate pe platformele de tranzactionare PCCB ( Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale ) si PZU (Piata pentru Ziua Urmatoare).

Practic, intreaga cantitate de energie produsa de Hidroelectrica era livrata pe baza acestor contracte pe termen lung ceilalti participanti la piata ne mai avand acces la aceasta sursa de energie ieftina. Mai mult, contractele au fost incheiate in conditiile in care toate  partile implicate cunosteau informatiile privind riscul hidrologic crescut, respectiv cantitatea insuficienta de energie electrica disponibila. Astfel, pentru onorarea contractelor, Hidroelectrica a achizitionat cantitati importante de energie de pe piata concurentiala la un pret mai mare decat cel la care vindea catre partenerii sai”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, potrivit Hotnews.ro

Presedintele Consiliului Concurentei a mai adaugaut „Prin incheierea acestor contracte, a fost distorsionata concurenta pe piata comercializarii energiei electrice, intentia partilor fiind de a-si consolida pozitia si de a obtine unele beneficii economice fara expunerea la riscul asociat unor mecanisme concurentiale de piata”.

ecaterina.virgolici@lhm.ro