Consiliul Concurentei a autorizat preluarea Volksbank Romania SA de catre Banca Transilvania SA, potrivit unui comunicat remis marti, 17 martie 2015. Tranzactia, anuntata la sfarsitul anului trecut, astepta finalizarea formalitatilor legale si obtinerea tuturor aprobarilor aferente, astfel incat sa permita integrarea Volksbank Romania in structura BT.
Consultantii Bancii Transilvania in aceasta tranzactie au fost Legal – Casa de avocatura PeliFilip, Financiar – KPMG Romania, Investment Banking – VCP Vienna Capital Partners. In ceea ce priveste Volksbank, aceasta i-a avut drept consultanti Legal – Schoenherr si Asociatii, respectiv Investment Banking – Rothschild.
Din analiza autoritatii de concurenta a reiesit ca “operatiunea de concentrare economica nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia, in special prin crearea sau consolidarea unei pozitii dominante.”
La inceputul lunii trecute, Consiliul a emis o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurentei, astfel incat operatiunea de concentrare economica sa poata fi pusa in aplicare inainte de autorizarea acesteia. In fundamentarea acestei decizii s-a tinut cont de situatia dificila in care se afla o mare parte a clientilor Volksbank Romania SA care au contractat credite in CHF.
In 10 decembrie 2014, Banca Transilvania anunta semnarea unui angajament pentru achizitionarea a 100% din actiunile Volksbank Romania de la Österreichische Volksbanken AG, Groupe BPCE, DZ BANK AG si WGZ BANK AG.
Horia Ciorcila (foto articol), Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, declara la momentul respectiv: „Achizitionarea Volksbank Romania este parte a strategiei de crestere si consolidare a BT si reafirma angajamentul bancii de a fi atat un jucator activ, cat si sustinator al economiei romanesti. Dupa integrare, avand in vedere cotele de piata ale celor doua banci, Banca Transilvania isi va continua planul de a ajunge pe locul 2 in topul bancilor din Romania.BT este bine capitalizata, are lichiditate mare, o cota de piata in crestere si rezultate financiare pozitive”.