Consiliul Concurentei amendeaza 11 companii din sectorul farmaceutic

Doua companii farmaceutice si noua distribuitori de medicamente au fost amendati de Consiliul Concurentei cu 12 milioane de euro. Sanctinea vizeaza incheierea unor intelegeri privind interzicerea exportului de produse Bayer si Sintofarm.

Companiile farmaceutice Bayer, Sintofarm si distribuitorii Mediplus, Polisano, Relad, Farmexim, Farmexpert, Fildas, Montero, ADM si Pharmafarm au fost sanctionate cu aproximativ 12 milioane de euro dupa finalizarea unei anchete declansate in 2009.

“Aceste intelegeri anticoncurentiale, considerate incalcari grave ale legislatiei concurentei, au avut ca obiect restrangerea concurentei prin izolarea pietei romanesti si impiedicarea comertului pe alte piete, inclusiv in cadrul pietei comune. Implicarea distribuitorilor in activitati de export nu conduce la riscul unei aprovizionari necorespunzatoare a pietei romanesti, deoarece, conform reglementarilor in vigoare, distribuitorii angro au obligatia de a satisface cu prioritate si in mod satisfacator cerintele pietei din Romania”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Cele mai mari amenzi au fost dictate impotriva distribuitorilor Mediplus si Farmexpert, care au fost sanctionati cu 11,7 si, respectiv, 10,9 milioane de RON.