Consiliul Concurentei a asistat CE in investigatia privind contractele Hidroelectrica

Consiliul Concurentei a colaborat cu Comisia Europeana si a transmis informatiile solicitate, pe baza carora forul european a declansat cele cinci investigatii privind contractele pe termen lung incheiate de Hidroelectrica, potrivit unui comunicat de presa al Consiliului.

Comisia Europeana avea de mai mult timp suspiciuni privind un posibil ajutor de stat acordat prin practicarea unor tarife preferentiale de catre Hidroelectrica, suspiciuni generate si de plagerile depuse de Fondul Proprietatea. Ca urmare, Comisia Europeana a declansat investigatii pentru a stabili daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii vanzand acestora energie electrica la preturi sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la preturi peste nivelul pietei.

„Noi am asistat Comisia Europeana in analizarea informatiilor in cadrul procedurii preliminare de investigatie, aceasta fiind singura autoritate care poate analiza daca tarifele preferentiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat unii clienti in dauna concurentilor” a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In prezent, contractele incheiate de Hidroelectrica sunt investigate atat de Comisia Europeana din punct de vedere al unui posibil ajutor de stat, cat si de Consiliul Concurentei pentru posibile practice anticoncurentiale prin blocarea accesului pe piata de energie electrica.

La inceputul lunii aprilie, Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a legii concurentei de catre Hidroelectrica, Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Alro, Elsid, Electrocarbon, Euro-P.E.C., Luxten Lighting Company, Electromagnetica, Energy Financing Team Romania, Energy Financing Team (Switzerland). Investigatia a fost declansata din oficiu, ca urmare a unor aspecte sesizate pe parcursul anchetei sectoriale privind piata de energie electrica din Romania.