Conferinta Wolf Theiss, in imagini

Transpunerea in legislatia romaneasca a Directivei privind Administratorii Fondurilor de Investitii Alternative (DAFIA) va avea impact asupra modului de functionare si cerintelor de autorizare si respectiv inregistrare a managerilor ce administreaza fonduri de capital privat (private equity), fonduri speculative (hedge funds) sau fonduri imobiliare, dar si asupra depozitarilor, brokerilor si agentilor de plasament care furnizeaza servicii catre administratorii de fonduri de investitii alternative, a aratat Claudia Chiper, Avocat Senior Wolf Theiss, in cadrul conferintei ”Alternative Investment funds: new regulated structures”, organizata de firma de avocatura.

In aceeasi nota, Andreea Gritsch, partener al biroului din Austria al Wolf Theiss, a subliniat ca experienta altor tari care au implementat DAFIA poate fi foarte utila in ceea ce priveste reglementarea ce urmeaza a se aproba in Romania.

Ileana Glodeanu, Counsel Wolf Theiss, a declarat din perspectiva sa de avocat M&A: „Suntem incantati ca am putut organiza in Romania un prim eveniment care sa atraga atentia asupra importantei majore pe care o are transpunerea DAFIA. Este bine de stiut ca administratorii fondurilor de investitii alternative vor avea obligatii chiar si ca urmare a tranzactiilor prin care fondurile dobandesc controlul asupra anumitor societati necotate.

Galeria foto de la eveniment poate fi accesata aici.

Plecand de la expertiza regionala a Wolf Theiss in materie de fonduri de investitii si reglementare, firma de avocatura a organizat, in premiera in Romania, un eveniment dedicat Directivei privind Administratorii Fondurilor de Investitii Alternative (DAFIA) avand ca scop principal promovarea discutiilor legate de implicatiile pe care le va avea transpunerea Directivei respective in Romania dar si pentru a introduce acest act normativ publicului de specialitate.

Evenimentul a fost moderat de Cristian Pascu, in calitate de reprezentant al Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania, iar cele doua sesiuni de prezentari au fost sustinute de catre avocati din echipa Wolf Theiss: Andrea Gritsch (Partener), Claudia Chiper (Avocat Senior) si Ileana Glodeanu (Counsel), reprezentatul Autoritatii de Supraveghere Financiara – Paul Nica (Specialist piete reglementate), reprezentantul CERTINVEST – Horia Gusta (Presedinte Comitet Director) si echipa Ernst & Young: Miruna Enache (Tax Partner) si Arcadie Parfenie (Tax Manager).

Printre participanti s-au numarat administratori ai fondurilor de investitii, investitori, experti din domeniul bancar, legal si reprezentanti ai mediului de afaceri iar accentul s-a pus pe implicatiile si consecintele pe care transpunerea DAFIA o va avea asupra mediului de afaceri, subliniindu-se necesitatea unei reglementari clare in plan national. Participantii au avut oportunitatea de a discuta direct cu reprezentantul Autoritatii de Supraveghere Financiara care a avut amabilitatea de a clarifica anumite aspecte importante in ceea ce priveste aplicarea DAFIA.

La 21 iulie 2011, dupa doi ani de discutii, Directiva 2011/61/EU privind Administratorii Fondurilor de Investitii Alternative a intrat in vigoare. Statelor Membre le-a fost acordata o perioada de doi ani pentru implementarea DAFIA, respectiv pana la data de 22 iulie 2013. Unele State Membre au respectat termenul in timp ce altele (de exemplu Polonia), au declarat ca vor implementa directiva mai tarziu asteptand sa invete din experienta acumulata de alte State Membre.

Romania se afla in proces de implementare a DAFIA. Proiectul initial de act notrmativ a fost publicat, spre consultare publica, pe pagina de Internet a Autoritatii de Supraveghere Financiara in luna martie 2013, iar in data de 25 noiembrie 2013 Ministerul Finantelor Publice a publicat pe pagina sa de internet, spre consultare publica, un proiect de lege revizuit.