Universitatea Ecologică din București (UEB), Asociația Română de Mediu (ARM) și Grupul editorial „Universul Juridic” au organizat la sfârşitul lunii martie, Conferința Națională de Dreptul Mediului, având ca temă „Noul Cod Silvic (Legea nr. 331/2024) – continuitate, progrese și provocări. Probleme teoretico-practice ale guvernanței juridico-instituționale a pădurii în România”.
Conferința a debutat cu intervențiile autorităților și experților din domeniu: Prof. univ. dr. Dr. H. C. Mircea Duțu, Președintele UEB, Deputatul Diana Anda Buzoianu, Președintele Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților, Dănuț Iacob, Director General al Direcției Generale Păduri și Strategii în Silvicultură, Ministerul Mediului și Pădurilor, și Nicolae Cârstea, Președintele Grupului editorial Universul Juridic.
Au fost abordate subiecte precum continuitatea și discontinuitatea în dezvoltarea dreptului silvic în România, etapa Legii nr. 331/2024, noutățile conceptuale și abordările inovatoare. Printre speakerii invitați s-au numărat Prof. univ. dr. Mircea Duțu, Viorel Mihălcioiu, Inspector Șef la Garda Forestieră Ploiești, și Mircea Viorel Popa, Director general adjunct la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
De asemenea, a fost explorat impactul juridico-practic al aplicării noului Cod Silvic, problemele și dilemele controlului aplicării regimului silvic, răspunderile și sancțiunile asociate. De asemenea, au fost discutate drepturile și obligațiile proprietarilor de păduri în conformitate cu Noul Cod Silvic. Printre speakeri s-au numărat Av. Iulian Popescu, Conf. univ. dr. Gabriel Manu, Conf. univ. dr. Andrei Duțu-Buzura, Prof. univ. dr. Dan-Andrei Popescu și Conf. univ. dr. Giuliano Tevi, Președintele Asociației Române de Mediu.
Evenimentul a oferit un cadru de discuții esențiale pentru viitorul managementului pădurilor din România, un subiect de mare importanță în contextul reglementărilor de mediu în continuă schimbare.