Conferinta internationala „Business law conference”

Departamentul de Drept al Academiei de Studii Economice din Bucuresti impreuna cu Societatea de Stiinte Juridice si Administrative au organizat a cincea editie a Conferintei Internationale “PERSPECTIVE ALE DREPTULUI AFACERILOR IN MILENIUL AL TREILEA” in ziua de 20 noiembrie 2015.

 Deschiderea oficiala a conferintei a avut loc la ora 10 in Aula Magna a Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

In deschiderea conferintei au tinut alocutiuni apreciate de participanti:

– prof. univ. dr. prof. univ. Nicolae Istudor, prorector al Academiei de Studii Economice din Bucuresti

– prof. univ. dr. Smaranda Angheni, rector al Universitatii Titu Maiorescu, Bucuresti

– dr. Rodica Aida Popa, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie

– lector. univ. dr. Bazil Oglinda, membru in Colegiul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei

– Andrei Cristea, director Revista Romana de Consultanta si Legal Marketing

Moderatorul dezbaterilor la festivitatea de deschidere a conferintei a fost doamna prof. univ. dr. Camelia Stoica, sef al Departamentului Drept din Academia  de Studii Economice din București.

 Doamna prof. univ. dr. Camelia Stoica a subliniat in deschiderea conferintei faptul ca „astazi, in globalizare, nu se mai poate sa ne separam si sa traim in caste diferite in care sa avem economisti sau juriști, viziunea interdisciplinara si cunostintele de drept fiind indispensabile pentru infiintarea si functionarea unei afaceri”, in final adresand un indemn studentilor viitori economisti prezenti in sala «deschideti afaceri, incercati sa fiti constructivi, incercati sa fiti competitivi !».

Domnul prof. univ. dr. Nicolae Istudor a subliniat faptul ca pentru progresul societatii principala resursa este cercetarea iar domeniul dreptului afacerilor este un domeniu complementar foarte util in activitatea de cercetare economica, incheind cu indemnul de a continua in anii urmatori aprofundarea cercetarii stiintifice pe tematici de dreptul afacerilor in cadrul acestei conferinte.

 Doamna prof. univ. dr. Smaranda Angheni a vorbit despre disciplina de studiu Dreptul afacerilor subliniind ca dreptul afacerilor este o materie pluridisciplinara sau interdisciplinara, care presupune institutii si norme juridice, atat de drept public, cat si de drept privat, institutii care au legatura cu afacerile”. Dreptul afacerilor, in sens larg, nu este altceva decat viata unei intreprinderi din momentul infiintarii pana in momentul desfiintarii ei.

Doamna judecator Rodica Aida Popa in alocutiunea sa a subliniat provocarile la adresa modernitatii din prezent:

Doresc sa va provoc la cunoaștere, dragi parteneri de dialog interprofesional, si sa fiti mereu in ceea ce se numeste noutate, dar si traditie. Fara traditie nu putem aprecia si ne bucura de modernitate. Fara modernitate, nu putem sa evaluăm ceea ce inseamna traditia. Fara traditie si modernitate nu cred ca am putea stabili coordonatele viitorului, care vor fi digitalizate, online, dar nu in totalitate, pentru ca tocmai umanitatea va ramane ceea ce se numeste matricea noastra universala planetara”.

Domnul arbitru Bazil Oglinda a subliniat avantajele recurgerii la procedura arbitrajului in litigiile comerciale mentionand avantajul costurilor reduse si aratand ca arbitrii sunt profesionisti specializati care au posibilitatea sa acorde timp si dedicatie fiecarui dosar.

Domnul Andrei Cristea a vorbit auditoriului despre cum se vede avocatura din zona de business, despre ceea ce inseamna la ora actuala avocatura de business in Anglia si despre conceptul de «City of Justice», subliniind ca astazi „Big Ben-ul da ora exacta in ceea ce inseamna avocatura de business”.

După festivitatea de  deschidere conferinta a continuat cu sustinerea lucrarilor inscrise in cadrul celor trei sectiuni: I. Drept public; II. Drept privat; III. Dreptul Uniunii Europene. Drept international.

PARTICIPANTI

La conferinta s-au inscris 176 de persoane provenind din 15 tari in vederea audierii dezbaterilor sau a sustinerii unei lucrari stiintifice. Participantii au fost: avocati, magistrati, mediatori, arbitri, notari, practicieni in insolventa, consilieri juridici, consilieri fiscali, experti judiciari, cadre didactice universitare, functionari publici, membri in organizatii neguvernamentale, oameni de afaceri, doctoranzi si studenti interesati de evolutia recenta si de perspectivele de dezvoltare ale dreptului afacerilor la nivel national, comparat si international.

Toti avocatii participanti la conferinta din Romania au primit 20 puncte de pregatire profesionala prin decizia Consiliului de Conducere al I.N.P.P.A.

Lucrarile sustinute in cadrul Conferintei vor fi publicate in urmatoarele luni:

  • in volume in limba engleza publicate de edituri cu prestigiu international in domeniul stiintelor sociale: Cambridge Scholars Publishing, Peter Lang International Academic Publishers
  • in reviste partenere ale Conferintei: International Journal of Business Governance and Ethics, Acta Juridica Hungarica, European Review of Public, Central and Eastern European Legal Studies, Tribuna, DREPTUL, Revista de Drept Public.
  • in revista Conferintei Perspectives of Business Law Journal