Conferinta de arbitraj international organizata de RTPR Allen & Overy

In data de 7 decembrie la Hotelul Hilton din Bucuresti a fost organizat de RTPR Allen & Overy , un seminar pe teme de arbitraj international. In cadrul evenimentului s-au discutat aspecte juridice de actualitate privind arbitrajul comercial international si arbitrajul privind protectia investitiilor straine.

Seminarul s-a bucurat de prezenta unor specialisti in domeniul arbitrajului international din cadrul birourilor Allen & Overy din Paris, Londra si Bucuresti.

„Odata cu dezvoltarea comertului international si a investitiilor straine, arbitrajul a devenit un mijloc tot mai des intalnit de rezolvare a disputelor intre societati private sau societati private si state sau entitati controlate de stat. Suntem incantati ca seminarul pe care l-am organizat impreuna cu colegii nostri de la Paris si Londra s-a bucurat de mult interes.” a spus Valentin Berea, partener RTPR Allen & Overy.

Cu o prezenta globala, avocatii Allen & Overy se numara printre deschizatorii de drumuri in domeniul arbitrajelor initiate in baza Tratatului privind Carta Energiei referitoare la protectia investitiilor straine in sectorul energetic. Allen & Overy a fost implicata in primul arbitraj initiat vreodata in baza acestui tratat international, in anul 2000, iar la ora actuala reprezinta un numar mare de investitori in centrale fotovoltaice intr-o serie de arbitraje UNCITRAL si ICSID impotriva Spaniei, ca urmare a modificarilor legislative ale sistemului „feed-in tariff” din sectorul energiei regenerabile.

Seminarul a reunit o audienta formata din reprezentanti ai mai multor companii prestigioase din sectorul energiei, financiar-bancar, asigurari etc.

„Este intotdeauna foarte interesant sa dezbatem aspecte juridice diverse si complexe pe care le ridica arbitrajul privind protectia investitiilor straine impreuna cu participanti dintr-un spectru larg de sectoare de pe piata” a declarat Marie Stoyanov, partener in cadrul Allen & Overy Paris, specializata in aceasta arie de practica si care reprezinta atat investitori, cat si state parate.

Lucia Raimanova, senior associate la biroul Allen & Overy din Londra, si-ar dori sa vada mai multe arbitraje comerciale in Europa de Est: „Ca cetatean est-european, mi-ar placea sa vad ca arbitrajul va deveni un mijloc obisnuit de solutionare a disputelor, asa cum este in multe alte parti ale lumii, inclusiv in Statele Unite, Europa de Vest si Asia. Tribunalele din multe tari est-europene pur si simplu nu au tinut pasul cu nevoile comertului, iar solutionarea litigiilor poate dura chiar si ani intregi. Arbitrajul se poate dovedi un mijloc foarte util atat pentru a degreva curtile de numarul mare de cazuri cu care sunt investite, cat si pentru a oferi rezolvare mai rapida si mai adaptata nevoilor comertului pentru participanti.”

RTPR a fost infiintata in anul 2004 si activeaza in asociere cu firma londoneza Allen & Overy din 2008. RTPR Allen & Overy are o echipa de 42 de avocati, inclusiv 5 parteneri – Costin Taracila, Victor Padurari, Alexandru Retevoescu, Mihai Ristici si Valentin Berea, beneficiind si de vasta experienta a Profesorului Lucian Mihai, ca Of counsel.

Domeniile principale de activitate ale RTPR Allen & Overy cuprind finantari, fuziuni si achizitii, piete de capital, litigii si arbitraje, consultanta pentru sectoarele de afaceri, inclusiv energie, telecomunicatii, finantare, real estate si industria farmaceutica.

Printre arbitrajele in care Allen & Overy a oferit reprezentare recent, enumeram:

  • * PV Investors impotriva Regatului Spaniei (Regulile UNCITRAL) in legatura cu modificarile cadrului de reglementare care guverneaza sistemul „feed-in tariffs” din sectorul energiei regenerabile din Spania. Aceasta a fost prima actiune colectiva initiata in baza Tratatului  privind Carta Energiei, in care reprezentam 14 investitori diferiti.
  • * Deutsche Bank impotriva Republicii Sri Lanka (Cauza ICSID Nr. ARB/09/2) in legatura cu ingerintele statului intr-un contract de hedging din sectorul petrolier. Acesta a fost primul caz, in baza informatiilor publice, in care s-a examinat daca un contract de hedging poate reprezenta o investitie in acceptiunea unui tratat de investitii. Arbitrajul a fost castigat de clientul nostru.
  • * Am reprezentat cu succes statul polonez intr-un arbitraj privind protectia investitiilor straine, din sectorul farmaceutic, initiat impotriva sa in baza Regulilor UNCITRAL. Investitia cu privire la care a fost formulata pretentia de expropriere implica numeroase drepturi de proprietate intelectuala, inclusiv marci inregistrate, drepturi de proprietate industriala, drepturi la clientela si fond de comert precum si drepturi de autor.
  • * Reprezentarea unei institutii financiare internationale intr-un arbitraj desfasurat la Viena, potrivit regulilor ICC, vizand o tranzactie guvernata de legea romana.