CMS Bucharest Competition Team, în colaborare cu Consiliul Concurenței și cu participarea Comisiei Europene, a organizat conferinţa „Acţiuni în despăgubire în domeniul concurenţei în România: Provocări post-implementare”. Evenimentul s-a desfășurat la Athenee Palace Hilton, Bucharest și a numărat peste 90 de participanți – practicieni și experți juridici.
Speakerii conferinței au fost:
- Bogdan Chirițoiu, Președinte, Consiliul Concurenței
- Loredana Criveanu, Director adjunct, Direcția Juridic-Contencios, Consiliul Concurenței
- Hugues Parmentier, Responsabil de caz, Direcția Generală pentru Concurență, Comisia Europeană
- Cristina Farcaș, Judecător, Tribunalul București
- Tim Reher, Partenener CMS Hamburg
- Gabriel Sidere, Managing Partner, CMS România
- Cristina Popescu, Senior Associate, CMS București
Evenimentul a abordat aspecte strategice referitoare la acțiunile în despăgubire în materie de concurență dintr-o perspectivă multidisciplinară. Printre subiectele abordate s-au numărat:
- punctul de vedere al Comisiei Europene cu privire la despăgubirile în materie de concurență după implementarea Directivei în Uniunea Europeană
- abordarea recomandată de Consiliul Concurenței din România privind unele aspecte de fond și de procedură în legătură cu cererile de despăgubire în materie de concurență
- experiența practică din litigiile în domeniul concurenție în Germania care tratează aspecte privind probele, accesul la dosar, cuantificarea daunelor și apărarea de tip passing-on
- perspectiva judiciară cu privire la cerințele aplicabile pentru formularea cererilor în instanță, calitatea procesuală în cererile privind despăgubirile în domeniul concurenței, aspecte privind probele (inclusiv divulgarea informațiilor și admisibilitatea probelor prin experți), jurisdicția în cauzele trans-frontaliere și legea aplicabilă în litigiile cu element de extraneitate.
În cuvântul de deschidere al conferinței, Gabriel Sidere, Partener Coordonator CMS România, a subliniat provocările cu care se confruntă practicienii în materia dreptului concurenței: cuantumul prejudiciului, demonstrarea cauzalității, numărul mic de experți care pot realiza expertiza economică bazată pe teoria economică.
„În urmă cu trei ani discutam despre implementarea directivei europene și ce reprezintă aceasta, astăzi discutăm despre aspectele practice – utilizarea acestei directive și provocările pe care le avem în România.”
Una dintre provocările identificate de Gabriel Sidere ține de demonstrarea cauzalității, strâns legată cu stabilirea prejudiciului în astfel de cazuri: „Tribunalele din România nu sunt atât de experimente în analiza bazată pe dovezi economice.”
Partenerul coordonator al Biroului CMS din București, Gabriel Sidere este partener de litigii a cărui practică se concentrează pe probleme complexe în litigii comerciale și arbitraj internațional, oferind, în special, consultanță strategică privind disputele legate de investiții, precum și reprezentarea clienților în cadrul negocierilor la nivel înalt ce implică instituții guvernamentale. A reprezentat și consiliat clienți în litigii care au implicat numeroase industrii: energie, infrastructură, producție, servicii financiare și produsele de consum. Are o experiență semnificativă în negocierea și consilierea instituțiilor guvernamentale din România cu privire la problemele de armonizare a legislației la nivelul UE și la aplicarea convențiilor internaționale ratificate de România. Este descris în publicația de profil Chambers Global ca un avocat „cu adevărat excepțional” cu „o perspectivă remarcabilă asupra nevoilor clienților.”
Echipa CMS pe practica de concurență este una dintre cele mai mari din Europa, oferind asistență personalizată pe probleme de concurență atât în Uniunea Europeană cât și la nivel național. Prezența extinsă pe plan local este completată de Biroul de Avocatură CMS UE din Bruxelles, fiind unică în Europa.