Companiile aeriene vor furniza datele pasagerilor

Ministerul de Interne urmărește să extindă legislația privind accesul la datele pasagerilor companiilor aeriene, pentru ca astfel să poată combate nu doar terorismul ci și corupția și spălarea de bani, informează Mediafax.

Legislația actuală permite autorităților să aibă acces la datele pasagerilor companiilor aeriene exclusiv pentru prevenirea și combaterea actelor de terorism și a celor împotriva siguranței naționale. Proiectul de lege pus în dezbatere publică de către Ministerul de Interne ar putea permite inclusiv Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Direcției Generale a Vămilor, și Direcției Generale Anticorupție să acceseze datele pasagerilor, inclusiv itineratiul de zbor.

În prezent, prin Ordonanța Guvernului 13/2015, transportatorii aerieni care operează pe aeroporturile naționale au obligaţia să includă datele călătorilor într-un registru, astfel încât datele să poată fi accesate de anumite instituții. Proiectul de lege va extinde tipurile de infracţiuni, prin urmare, în cadrul Poliției de Frontieră se va înființa Unitatea Naţională de Informaţii privind Pasagerii (UNIP), care va furniza aceste date. Informaţiile vor fi furnizate cu cel mult 24 de ore înainte de ora progrramată a zborului şi încă o dată după îmbarcarea tuturor pasagerilor în aeronavă.

Pe lângă infracțiunile de terorism și cele contra securității  naționale, infracțiunile grave pentru care vor putea fi accesate datele pasagerilor vor include: participarea la un grup infracțional organizat, corupția, fauda, inclusiv frauda care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene, spălarea banilor sau a produselor infracțiunii și falsificarea de monedă, inclusiv falsificarea monedei euro, contrafacerea și pirateria produselor, falsificarea de documente administrative și uzul de fals, traficul de autovehicule furate, spionajul industrial.

Proiectul de lege poate fi citit mai jos.

Proiect lege furnizare date pasageri