Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor atenționează că cenzura amenință din nou presa

Cenzura amenință din nou presa, în ciuda dezvoltării masive a social media si a site-urilor independente se arată într-un raport anual intitulat „Atacuri asupra presei”, prezentat de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), informează DPA, citat de Agerpres.

Guvernele folosesc tot mai multe tactici pentru a subjuga presa în scopul de a controla informația și de a limita criticile. În consecință, guvernele se folosesc de legile privind dreptul de autor și de rețelele sociale, pentru a combate criticile din social media.

Directorul executiv al CPJ, Joel Simon, a precizat că noile forme de cenzură sunt mai problematice decât îngrijorările privind știrile false (fake news) sau mediul ostil pentru presă creat în urma alegerii lui Donald Trump în America.

”În prezent, strategiile de a controla și gestiona informația se împart în trei categorii, pe care le numesc represiunea 2.0, controlul politic mascat și captarea tehnologiei”, a declarat Joel Simon.

Alexandra Ellerbeck, cercetătoare în cadrul CPJ, a precizat că platformele de social media influențează conținutul, iar guvernele se folosesc de social media pentru supraveghere, cenzură și propagandă.