Comisie regală pentru anchetarea atacului de la Christchurch, Noua Zeelandă. Declarația avocatului comunității musulmane

Premierul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a anunţat luni o comisie regală, o formă de anchetă publică, cu privire la evenimentele care au condus la atacul din 15 martie asupra a două moschei din oraşul Christchurch în care au fost ucise 50 de persoane, relatează Reuters.

“Este important ca nici o piatră să nu fie lăsată în urmă pentru a afla adevărul cu privire la modului în care a avut loc acest act de terorism şi ce posibilităţi, dacă am avut, să împiedicâm acest lucru”, a declarat Ardern.

Un extremist a fost acuzat de crimele din timpul împuşcăturilor de la Christchurch şi va fi adus în faţa instanţei pe 5 aprilie. Ardern a declarat că individul nu s-a aflat pe nicio listă a teroriştilor în Noua Zeelandă sau Australia.

Ea a spus că o atenţie deosebită a anchetei se va axa pe modul în care agenţiile de securitate şi-au concentrat atenţia asupra chestiunilor esenţiale şi dacă au existat indicii care au fost trecute cu vederea.

Ancheta va include, de asemenea, rolul reţelelor de socializare online şi capacitatea suspectului de a obţine o armă, a spus Ardern.

Termenii de referinţă exacţi ai comisiei regale nu au fost încă anunţaţi, dar decizia lui Ardern de a cere o astfel de anchetă a fost salutată de membrii comunităţii musulmane din Noua Zeelandă.

“Anunţul unei anchete este un apel bun şi un lucru bun. Sper că va fi o anchetă incluzivă şi că va fi oferită o oportunitate comunităţii musulmane de a se alătura termenilor de referinţă”, a declarat Guled Mire, avocat al comunităţii musulmane.

Comisiile regale sunt anchete independente şi sunt, de obicei, rezervate pentru chestiuni de cea mai mare importanţă publică. Ardern a spus că o astfel de anchetă este un răspuns adecvat la atac, dar a refuzat să dea un interval de timp în care guvernul va finaliza termenii de referinţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here