Comisia juridica nu face o recomandare pentru CCR – Plenul Senatului va decide

Comisia juridica nu va face o recomandare pentru CCR. Plenul Senatului va fi cel care va decide care dintre cei trei candidati – Ioan Chelaru, Ruxandra Jipa si Mona-Lisa Neagoe – va ocupa locul de judecator la Curtea Constitutionala. Comisia juridica a stabilit astazi acest aspect, deoarece desi toti au indeplinit conditiile pentru a ocupa acest post, niciunul dintre cei trei nu a intrunit voturile necesare.

Senatorul Ioan Chelaru a obtinut cinci voturi favorabile, trei impotriva, o abtinere si un vot anulat. Ruxandra Jipa, senatorul UNPR, a obtinut noua voturi impotriva si unul favorabil, iar judecatorul Mona-Lisa Neagoe, propusa de PNL, a avut patru voturi pentru si sase impotriva.

„Din punctul de vedere al conditiilor legale, pentru a ocupa aceasta functie, toti cei trei candidati au indeplinit conditiile in sensul ca au vechime, studiile necesare, au o buna reputatie si nu au probleme de natura penala. Din punctul de vedere al recomandarii pe care comisia o va face plenului va fi doar un raport in care se va trece indeplinirea conditiilor legale pentru ca niciunul dintre candidati nu a indeplinit numarul de voturi, respectiv majoritatea celor prezenti, adica 6 ar fi trebuit. Ca atare, comisia nu va putea face recomandare plenului Senatului, vom spune in raportul nostru ca indeplinesc conditiile legale, iar plenul este cel chemat prin vot secret sa decida asupra acestei numiri”, a declarat presedintele Comisiei, Catalin Boboc.

El a adaugat ca este posibil ca raportul Comisiei juridice sa fie gata astfel incat sa poata fi votat marti, in plenul Senatului: „Vom face toate eforturile ca maine (marti — n.r.) sa se poata vota in plen. Este un raport destul de complicat pentru ca trebuie sa motivam si sa spunem cateva lucruri despre fiecare in parte, in asa fel incat senatorii sa-si poata face o optiune.”