Comisia Juridica din Camera Deputatilor a votat proiectul de modificare a legii avocaturii care le ofera avocatilor imunitate. Trecut de Senat, proiectul de lege a fost criticat de DNA

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege de modificare a legii avocaturii care a trecut deja de Senat. Acesta prevede ca procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri, sa puna sechestru sau sa dispuna de confiscarea comunicarilor scrise intre avocat si client, dar nici a “suporturilor de sunete, imagine si date” apartinand avocatilor. Astazi, Comisia a adoptat practic un raport suplimentar la aceasta lege.

Dupa modificarile introduse in Comisia Juridica din Camera deputatilor, interceptarea avocatilor va fi practic imposibila si ineficienta, deoarece ei trebuie anuntati de cartre judecator imediat ce impotriva lor s-a dispus masura interceptarii: „Raportul dintre avocat si persoana pe care o asista sau o reprezinta nu poate forma obiectul  supravegherii tehnice decat daca exista date ca avocatul savarseste ori pregateste savarsirea unei infractiuni dintre cele prevazute in  art.139  alin.(2) C.pr.pen. Daca pe parcursul  sau dupa executarea masurii   rezulta ca activitatile de supraveghere  tehnica au vizat si raporturile dintre avocat si suspectul ori inculpatul  pe care acesta il apara, probele obtinute nu pot fi folosite in  cadrul niciunui  proces  penal, urmand a fi distruse, de indata de catre procuror. Judecatorul care a dispus masura este  informat, de  indata, de catre procuror. Judecatorul dispune informarea, de indata, a avocatului.”

Comisia Juridica a mai dat un raport pe data de 10 martie, insa acesta a fost retrimis de catre plen inapoi pentru un raport suplimentar. Prin raportul suplimentar discutat astazi, modificarile controversate au ramas in proiectul de lege.

Adoptarea modificarilor la legea avocaturii „ar avea drept consecinta nulitatea unor probe deja administrate in dosarele Directiei Nationale Anticoruptie, aflate atat in faza de urmarire penala, cat si pe rolul instantelor de judecata”, se arata intr-un raspuns transmis, in iunie 2015, de Departamentul National Anticoruptie la solicitarea HotNews.ro. 

Unul dintre amendamentele admise la legea avocaturii depuse de senatorul PSD, Ioan Chelaru, si insusite de Comisia Juridica din Senat precizeaza ca procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri sa puna pe sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a „suporturilor de sunet, imagine si date”, adica a calculatoarelor sau telefoanelor mobile ce apartin avocatilor.

Un alt amendament depus tot de senatorul Ion Chelaru prevede ca avocatii nu raspund daca nu denunta fapte de coruptie despre care afla in exercitarea profesiei. Acestia sunt obligati sa o faca doar in cazul infractiunilor cu violenta sau terorism.

Cum a explicat la vremea respectiva Ion Chelaru amendamentele propuse si, intre timp adoptate, la legea avocaturii:  „Acestea (perchezitii informatice – n.r.) privesc anumite raporturi, nu poti sa interzici confiscarea de inscrisuri in general. Se refera la raporturile dintre client si avocat, atata timp cat nu si avocatul este suspect de comiterea unei infractiuni. In prezent nu exista niciun fel de protectie a avocatului, este foarte usor ca avocatul sa devina suspect numai prin faptul ca asista un suspect sau un invinuit. Si am vrut sa fie clara o delimitare din acest punct de vedere si sa asigur o protectie a avocatului care sa isi poata face profesia nu sub presiunea organului de urmarire penala. Daca ulterior se constata ca este complice la o infractiune, fara nicio discutie. Eu nu vreau sa protejez avocatul impotriva legii, eu vreau sa protejez avocatul impotriva abuzurilor, atat. Perchezitiile nu se pot face decat in prezenta decanului baroului sau a unui reprezentant al decanului baroului. Pentru ca am nevoie de cineva neutru. Organul de urmarire penala vine si face perchezitii in urma unui ordin si are un interes, invinuitul sau suspectul are un alt interes, si atunci este nevoie de un organ neutru care sa asigure obiectivitatea acestor perchezitii.”

Proiectul de lege aduce o serie de modificari legii privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, inregistrat la Senat in decembrie 2014. Modificarile propuse au fost adoptate in Senat si discutate in Comisia Juridica din Camera Deputatilor. Atunci cand lege trece de plenul Camerei, urmatorul pas este promulgarea. Cel mai probabil, proiectul va intra la votul final in plenul Camerei Deputatilor saptamana viitoare.

Comisia Juridica a votat modificarile propuse la legea avocaturii, cu circa 6 deputati, din 25 de membrii. Printre acestia se numara vicepresedintele Comisiei Ioan Cupsa, vicepresedintele Valeria Schelean, Marius Manolache, Mate Andras si Eugen Nicolicea. Deputatii au sustinut ca nu au nevoie de cvorum de sedinta sau de vot.

La finalul sedintei, Ioan Cupsa a declarat ca ceea ce sustine DNA privind nulitatea unor probe in urma acestei legi este „imposibil” intrucat legea se va aplica pentru viitor. Afirmatia lui Cupsa a fost contrazisa insa de Scutea, cea care a precizat ca se aplica legea mai favorabila, adica cea care urmeaza sa fie votata in plen si adoptat astazi de comisie, ceea ce, potrivit secretarului de stat, ar putea duce la probleme pentru anchete si procese.