Comisia juridica a Senatului a adoptat modificarile la Legea notarilor

Comisia juridica Senatului a aprobat, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege pentru modificarea Legii notarilor publici si a activitatilor notariale, aceasta fiind acum pe ordinea de zi a Senatului.

Modificarea Legii notarilor era necesara pentru corelarea acestui act normativ cu prevederile noului Cod Civil.

Proiectul prevede printre altele ca, incepand cu anul 2014, examenul pentru dobandirea calitatii de notar public stagiar se va desfasura exclusiv prin intermediul Institutului Notarial Roman, iar cetatenia romana nu va mai fi o conditie pentru accesul in profesie. Astfel, vor putea fi notari publici in Romania si cetatenii altor state ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European sau ai Elvetiei.

Legea  mai prevede si ca notarii publici vor putea profesa pana la implinirea varstei de 70 de ani, cu conditia dovedirii capacitatii fizice si psihice a exercitarii functiei printr-un aviz medical.

Presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, Viorel Manescu, prezent la lucrarile comisiei juridice a Senatului, a declarat ca cel mai important lucru pe care il aduce noua lege este corelarea cu noul Cod Civil. Practic, in activitatea notarilor au intrat, odata cu adoptarea noului Cod Civil, divorturile, conventia matrimoniala sau fiducia, care nu se regasesc in vechea Lege a notarilor ce dateaza din 1995.