Comisia Europeana vrea sa ,,controleze" bancile

Din punct de vedere politic, atribuirea dreptului de inchidere de banci Comisiei Europene este cel mai mare transfer de suveranitate din istoria Uniunii Europene si indica o uniune fiscala, pe langa economica si monetara, a declarat Alexandria Carr, avocat la biroul din Londra al directorului general al Asociatiei Bancherilor Britanici, Anthony Browne, citata de Bloomberg.

Declaratia sa vine in contextul in care Comisia Europeana (CE) a prezentat o propunere pentru un mecanism unic in zona euro pentru restructurarea bancilor cu probleme financiare, care ar da executivului comunitar atributii de a decide care dintre aceste institutii de credit vor primi sprijin si care vor fi inchise.

Planul Comisiei, care ar completa supravegherea institutiilor de credit de catre Banca Centrala Europeana (BCE), va intampina probabil opozitia Germaniei. Berlinul a avertizat ca acordarea de astfel de atributii Comisiei ar incalca reglementarile de baza ale UE, intrucat ar uzurpa controlul national asupra finantelor.

Liderii UE si-au exprimat in iunie sustinerea pentru infiintarea mecanismului pentru bancile cu probleme financiare, parte a unei uniuni bancare, fara a preciza cum va functiona acesta. In discutie se afla nivelul de autoritate al noii entitati europene si capacitatea guvernelor nationale de a contesta deciziile acesteia.

Astfel, Michel Barnier, comisar european pentru piata interna si servicii, a afirmat ca a implementat mecanisme pentru a proteja guvernele nationale de la a fi fortate sa foloseasca bani publici pentru banci. Banii contribuabililor ar fi necesari doar in „cateva cazuri exceptionale„, intrucat planurile Comisiei prevad restructurarea bancilor prin impunerea de pierderi creditorilor fara garantii si prin utilizarea unui fond special. Guvernele nationale vor putea bloca prin veto orice decizie care include posibila utilizare de fonduri publice, arata un rezumat al propunerii, publicat miercuri de Comisie.

Barnier vizeaza, de asemenea, infiintarea unui fond de 55 de miliarde de euro pentru restructurarea bancilor, finantat din taxe impuse acestora. Odata cu utilizarea resurselor pentru sprijinirea sectorului bancar vor fi impuse noi taxe pentru completarea fondului. Atat Comisia cat si BCE au cerut progrese rapide catre un sistem bancar centralizat, care sa sustina increderea in sectorul bancar al zonei euro si sa elimine legatura dintre institutiile de credit si guverne. Proiectul a primit sprijin si din partea unor state din zona euro, precum Franta si Italia.

Propunerea Comisiei are nevoie de aprobarea guvernelor statelor membre si de acordul Parlamentului European inainte de a intra in vigoare si se va adresa tarilor din zona euro, dar si altor membri UE care accepta supravegherea sistemelor bancare nationale de catre BCE.

Comisia a prezentat, tot miercuri, reguli care impun pierderi creditorilor fara prioritate la plata si actionarilor unei banci cu probleme financiare, inainte ca aceasta sa primeasca ajutoare de stat. De asemenea, bancile trebuie sa prezinte planuri complete de restructurare, pentru a demonstra ca pot reveni pe profit pe termen lung. In circumstante exceptionale, cand este amenintata „stabilitatea financiara„, se poate renunta la respectarea regulilor, care intra in vigoare de la 1 august, a informat Comisia, citata de Wall Street Journal.

Guvernele UE au convenit in iunie sa impuna pierderi si creditorilor cu garantii si deponentilor cu sume mari in conturi in cazul prabusirii unei banci. Aceste reguli ar urma sa intre in vigoare din 2018, insa data ar putea fi devansata.