Comisia de buget a Senatului discuta cererea de reexaminare a legii darii in plata

Astazi, 2.02.2016, incepand cu ora 15.00, Comisia de buget a Senatului va discuta cererea de reexaminare a legii privind darea in plata a imobilelor ipotecate, solicitata de presedintele Klaus Iohannis pe 18 decembrie 2015, potrivit anuntului ofericit publicitatii de Mediafax.

Desi proiectul acesta a fost initial receptat ca o masura binevenita, presedintele Iohannis sublinia posibilitatea crearii unor situatii mai dificile pentru cei care au credite.

 Pe pagina personala de Facebook, Klaus Iohannis oferea mai multe detalii despre aceasta problema: Legea privind darea in plata este binevenita, dar forma adoptata de Parlament, in loc sa-i ajute pe cei care au credite imobiliare, risca sa creeze noi dificultati, mergand chiar pana la imposibilitatea aplicarii ei. Terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii sunt cateva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astazi legea spre reexaminare Parlamentului. Este atributul Legislativului sa defineasca mai riguros termenii folositi, astfel incat sa fie eliminate neclaritatile si evitate confuziile

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a criticat forma trimisa la promulgare de catre Parlament. Acesta declara, la inceputul lunii ianuarie, ca senatorii si deputatii trebuie sa tina cont la reexaminarea legii darii in plata si de recomandarile Bancii Central Europeana, astfel incat legea sa ii protejeze numai pe cei care au credite pentru locuinte.

Legea darii in plata propune o alternativa salvatoare pentru cei care au credite ipotecare, dar nu isi mai pot plati ratele: libertatea de a anunta bancile ca renunta la proprietati, in vederea anularii datoriei.

Puteti citi mai multe despre modificarile pe care le implica aceasta lege, intr-un articol pe care l-am tratat anterior.

diana.petroiu@lhm.ro