Colocviul profesional (notarial) romano-francez

Uniunea Notarilor Publici din Romania a organizat un nou colocviu profesional romano-francez, eveniment ce a devenit deja unul de traditie, ajungand acum la editia cu numarul 10. La Centrul de Conferinte Pallady, din Bucuresti, s-au strans la finalul lunii octombrie peste 80 de notari, pentru a dezbate teme profesionale de actualitate. Colocviile profesionale franco-romane s-au defasurat in fiecare an, alternativ, incepand cu anul 2007, in Romania si in Franta, pe teme de interes pentru ambele notariate, stabilite de comun acord. Manifestarea face parte din seria Seminariilor Juridice, parte a Protocolului de Cooperare dintre Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania si Consiliul Superior al Notariatului Francez, incheiat pe 12 aprilie 2007, la Bucuresti. Acordul vizeaza cooperarea in domeniile formarii profesionale, colaborarea in domeniul noilor tehnologii, precum si promovarea profesiei si a actului autentic.

Semnatarii acestui protocol de cooperare, reprezentanti ai celor doua institutii, sunt domnul Bernard Reynis, Presedintele Consiliului Superior al Notariatului, si domnul Dumitru Viorel Manescu, Presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

Temele abordate in cadrul evenimentului

  1. Publicitatea imobiliara – Proiectul IMOLA;
  2. Principiul simetriei actelor juridice. Aplicarea principiului la contractul de mandat;
  3. Procedura divortului pe cale notariala. Certificatul European de Divort.

Printre intervenienti s-au numarat: domnul Ion Marin, Prim-vicepresedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, domnul Thierry Vachon, notar in cadrul Camerei Notarilor din Paris si Presedintele Grupului de lucru «Drept Imobiliar» al Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeana, domnul Valeriu Esanu, notar insarcinat cu cooperarea franco-romana in cadrul Consiliului Superior al Notariatului Francez, Lector univ. dr. Nicusor Craciun, notar public, presedintele Camerei Notarilor Publici Brasov, domnul Mihai Taus, Registrator-sef Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Brasov, Conf. Univ. dr. Ioan Popa, notar public, reprezentantul Camerei Notarilor Publici Brasov in Consiliul Uniunii, doamna Carmen Dima, notar public in cadrul Camerei Notarilor Publici Bucuresti.