“Colaborator si informator al serviciilor secrete”, notiuni inca echivoce in magistratura

Propunerea avansata de judecatorul Horatius Dumbrava de completare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, pentru a defini notiunile de colaborator si informator al serviciilor secrete a provocat dezbateri asprinse joi, 4 februarie 2016, in sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Dupa analizarea propunerii in comisia CSM, s-a concluzionat ca se pot defini cele doua notiuni de colaborator si informator al serviciilor de informatii, potrivit informatiilor judecatorului Adrian Bordea, publicate pe Agerpres.

Solicitarea definirii notiunilor a inceput in anul 2014 si reprezinta “o concretizarea a ceea ce trebuie sa existe intr-un text de lege”, fiind necesar ca magistratii sa ofere o definitie a modului in care se raporteaza la un text de lege, preciza judecatorul Horatius Dumbrava.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Mircea Aron, a precizat ca este mult mai important sa se ia o hotarare privind sanctiunile care se vor aplica informatorilor si colaboratorilor, urmarindu-se in primul rand eficacitatea punerii lor in practica.

Cred ca, in ceea ce ne priveste, e mult mai important ca atunci cand descoperim colaboratori sa votam de asa maniera incat sa sanctionam astfel de atitudini. Din pacate, aici nu ajungem noi, ca in teorie suntem extraordinari, dar practica ne omoara„, a declarat Aron.

Livia Stanciu, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), considera ca definirea celor doua notiuni exlusiv in Legea 303/2004 nu este corecta. Magistratul are nevoie de definirea clara a notiunilor, dar, potrivit declaratiilor Liviei Stanciu “Legea 303/2004 (…) ridica mari semne de intrebare, pentru ca de aceleasi notiuni uziteaza si alte legi. […]Definirea acestor notiuni ar trebui sa fie una comuna, imprejurare care, din punctul meu de vedere, ar justifica o eventuala inserare a unor dispozitii explicative (…) intr-un act normativ aplicabil tuturor categoriilor profesionale.”

Textul legii mentionate mai sus prevede ca informatorul sau colaboratorul este persoana care furnizeaza date sau informatii serviciilor de informatii, in afara atributiilor de serviciu. Livia Stanciu puncta ca aceasta definitie este mult prea permisiva multiplelor interpretari, putand provoca situatii absurde sau conflictive pentru acuzat:  „Formularea acesta generica (…) ar putea aduce o persoana, sa zicem, in sfera dobandirii calitatii de inculpat.”

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, considera ca definirea notiunilor de informator si colaborator ar trebui sa existe in legile privind siguranta natională.

„Eu am sa votez impotriva din motive de rigoare (…). Daca in final aceasta propunere ajunge la minister, o sa discut in grupul de lucru in care sunt si reprezentanti ai CSM, si ai Inaltei Curti, si asociatiile de magistrati, iar daca se va vota acolo, o sa propun aceasta modificare legislativa”, declara public ministrul Justitiei.

In textul Legii 303/2004 este prevazut ca „judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii„.

diana.petroiu@lhm.ro