CMS România în 2021: creșterea activității, promovare și recrutare de talente, consolidarea segmentului tech, recunoaștere internațională

Anul 2021 a stat sub semnul creșterii activității pentru CMS România, promovării și recrutării talentelor, consolidării segmentului tech și al recunoașterii internaționale prin includerea avocaților CMS în directoare și topuri de prestigiu.

În privința dinamicii organizaționale, anul 2021 a adus promovarea lui Andrei Tercu în poziția de TAX Director. Andrei Tercu s-a alăturat echipei CMS în urmă cu 6 ani și are o experiență profesională de 14 ani în domeniul fiscal, activând anterior în cadrul unei firme Big 4 și al unei alte firme de consultanță în domeniu.

De asemenea Claudia Nagy (Drept corporativ și Fuziuni și achiziții, Dreptul concurenței) și Mircea Moraru (Drept corporativ și Fuziuni și achiziții) au fost promovați în poziția de Counsel. Ruxandra Georgescu (Dreptul muncii, Drept comercial, Protecția consumatorilor, Protecția datelor cu caracter personal) și Laura Capătă (Drept comercial, Dreptul achizițiilor publice, Dreptul concurenței) au fost promovate în poziția de Senior Associate, iar Ramona Tudor în poziția de Tax Assistant Manager.

Claudia Nagy este membră a echipei de Drept corporativ și Fuziuni și achiziții (M&A) din România, cu experiență vastă în fuziuni și achiziții, tranzacții corporative, investiții și reorganizări corporative, precum și restructurare post-achiziție și aspecte de reglementare şi de conformitate.

Mircea Moraru ste avocat în echipa de Drept corporativ și Fuziuni și achiziții (M&A) din România și membru dedicat al programului CMS equIP dedicat start-up-urilor.

Ruxandra Georgescu este membră a echipei de Drept comercial, având o experiență vastă în acordarea de asistență juridică companiilor naționale și internaționale cu privire la o serie de aspecte comerciale și de reglementare legate de operațiunile acestora în România, companii ce activează în diverse industrii precum auto, tehnologie, mass-media și telecomunicații, produse de larg consum etc.

Laura Capătă este membră a echipei de Drept comercial, având o experiență vastă în consilierea companiilor naționale și internaționale cu privire la aspecte de drept comercial, dreptul achizițiilor publice, dreptul concurenței, aspecte de reglementare și protecția consumatorilor, asistând corporații ce activează în diverse industrii precum auto, tehnologie, mass-media și telecomunicații (TMT), infrastructură, produse de larg consum etc.

Ramona Tudor face parte din echipa de Drept fiscal, asistând o gamă largă de companii multinaționale, atât în materie fiscală internă, cât și internațională.

Parte a strategiei de dezvoltare a firmei, corelată cu trendul de creștere al volumului de activitate CMS în domeniul tehnologic, protecția datelor, securitate cibernetică, CMS a cooptat-o în anul 2021 pe Laura Grigore în cadrul practicii de tehnologie, media și telecomunicații a biroului din București, pe poziția de Senior Counsel. Cu o experiență de peste 16 ani în avocatura de business, Laura Grigore este specializată în gestionarea mandatelor complexe, acoperind o gamă diversă de proiecte internaționale și intragrup în tehnologie, confidențialitatea și protecția datelor, precum și în zonele conexe de securitate cibernetică.

CMS România s-a distins în anul 2021 și prin confirmarea la nivel internațional a „leadership-ului” feminin din cadrul biroului local, prin recunoașterea obținută de trei partenere care activează la București. Ana Radnev, Cristina Reichmann și Varinia Radu au fost desemnate Women Leaders în ediția din 2021 a publicației internaționale IFLR1000 cu privire la clasamentul global ai celor mai buni profesioniști ai dreptului. Aflat la cea de-a patra ediție, ghidul din 2021 a fost de departe cel mai amplu de până acum, cuprinzând peste 750 de avocate la nivel global, aproape dublu față de numărul de nominalizări făcute anul trecut.

Printre proiectele fanion ale CMS România din anul 2021 amintim:

  • asistența juridică acordată Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din România, cu privire la achiziția unui parc eolian operațional de 108 MW situat în județul Constanța de la grupul STEAG, unul dintre cei mai mari producători de electricitate din Germania. Tranzacția a fost coordonată de Horea Popescu (Partner Corporate M&A) și Mircea Moraru (Senior Associate Corporate M&A). Din echipa extinsă au facut parte Varinia Radu, Ramona Dulamea, Raluca Diaconeasa, Mădălina Constantinescu (Energy); Claudia Nagy, Claudia Popescu, Raluca Ionescu, Cătălin Vasile, Simona Strava, Cristina Ciomoș (Corporate M&A); Roxana Frațila, Alexandru Dumitrescu, Alexandru Trandafir (Real Estate) și Valentina Pârvu (Commercial). Echipa de avocați a CMS a asistat Hidroelectrica cu privire la toate aspectele juridice ale tranzacției, inclusiv due diligence-ul aferent cumpărării, redactarea, negocierea, perfectarea și semnarea documentelor tranzacției.

  • Asistență juridică acordată Băncii Naționale a Greciei (NBG) în legătură cu finalizarea vânzării unui portofoliu românesc de credite corporative neperformante și sub-performante (NPLs) cu o valoare contabilă brută totalizând aproximativ 174 milioane Euro (valoarea garanțiilor alocate de aproximativ 102 milioane Euro). Tranzacția a fost coordonată de Rodica Manea (Partener Corporate M&A) cu suportul Cristinei Reichmann (Partener Finance) și Claudiei Nagy (Avocat Asociat Senior Corporate M&A). Din echipa extinsă au făcut parte: Adina Nănescu (Finance); Alexandru Dumitrescu (Real Estate); Raluca Ionescu, Simona Strava, Eduard Roventa și Cristina Ciomoș (Corporate M&A); Anna Morogai, Tatiana Casapciuc, Andrei Cristescu și Adrian Linca (Commercial); Roxana Popel (Tax), precum și alți avocați din cadrul CMS România.

  • Asistență juridică acordată băncii ING Bank România în legătură cu extinderea și modificarea creditului bilateral în valoare de 100 milioane Euro acordat unei societăți din grupul NEPI Rockcastle, printre altele, prin adăugarea unor componente ESG (de mediu, sociale și de guvernanță). Finanțarea verde acordată de ING Bank România grupului NEPI Rockcastle a fost coordonată de Ana Radnev (Partner, Finance) împreună cu Alina Tihan (Senior Counsel, Finance). De asemenea, din echipa CMS au mai făcut parte Diana Rotaru (Associate, Finance), ea lucrând și în acest proiect împreună cu Ana Radnev pe toate aspectele de sustenabilitate, și Loredana Barbu (Lawyer, Finance).

  • câștigarea în instanță a unui litigiu fiscal în materie de TVA în favoarea filialei unei companii internaționale de petrol și gaze, într-un proces împotriva autorităților fiscale românești ce s-a desfășurat pe parcursul a 6 ani. Cazul stabilește un precedent juridic unic în România, deoarece tratează, în premieră, regimul complex al TVA aplicabil activităților de explorare și exploatare de petrol și gaze desfășurate în temeiul unor Contracte de Farm-Out și Acorduri de Operare în Comun. Înalta Curte de Casație și Justiție a României a pronunțat o hotărâre definitivă în acest dosar în favoarea companiei. Echipa integrată de Litigii Fiscale CMS formată din avocații Horia Drăghici (Partener & Coordonator al Departamentului Litigii CMS România) și Anna Morogai (Asociat în Departamentul Litigii CMS România) și expertul fiscal Roxana Popel (Tax Director și Coordonatoarea Departamentului de Consultanță Fiscală CMS România) a coordonat acest caz complex. Echipa extinsă i-a inclus, printre alții, și pe: Tatiana Casapciuc, Sorin Predescu (Litigii), Andrei Tercu (Fiscalitate), Varinia Radu și Ramona Dulamea (Energie).

  • Asistență juridică acordată sindicatului de bănci condus de BRD – Groupe Société Générale S.A. și Garanti BBVA România în acordarea unui credit legat de obiective de sustenabilitate (ESG) în valoare de 120 milioane Euro unei societăți din grupul NEPI Rockcastle, NE Property BV. Finanțarea verde acordată de sindicatul de bănci condus de BRD – Groupe Société Générale S.A. și Garanti BBVA România a fost coordonată de Ana Radnev (Partner, Finance) împreună cu Alina Tihan (Senior Counsel, Finance) și Diana Rotaru (Associate, Finance).

  • Asistență juridică acordată Libra Internet Bank în legătură cu emisiunea de obligațiuni în valoare de 40 milioane euro. Obligațiunile au o valoare nominală de 100.000 euro, cu scadența de 7 ani, la 28 septembrie 2028, și o rată a cuponului fixă de 4,25% pe an. Obligațiunile sunt listate pe piața reglementată a Bursei de Valori București începând cu data de 3 decembrie 2021. Din echipa multidisciplinară care a asistat Libra Internet Bank în acest proiect au făcut parte Adina Nănescu, Diana Rotaru, Mircea Ciută, Tudor Năftică, Loredana Barbu (Finance); Claudia Popescu, Elena Andrei, Cătălin Vasile (Corporate M&A); Valentina Pârvu, Anna Morogai, Tatiana Casapciuc (Commercial); Alexandru Dumitrescu (Real Estate), precum și alți avocați din cadrul CMS România.

Nu în ultimul rând, după 15 ani petrecuți în același sediu, CMS a luat decizia, în anul 2021, de a se muta într-o clădire de birouri „verde”: clădirea ONE Tower. Demersul a venit natural în cadrul angajamentului CMS de a proteja mediul înconjurător, acesta fiind aliniat cu strategia „future facing” și valorile CMS. Relocarea se va realiza în primul trimestru al acestui an iar noul sediu va dispune de mai multe săli de conferință, numeroase facilităţi în vederea organizării de evenimente cu clienții și partenerii de afaceri ai CMS.