CMS Romania a organizat seminarul "Noul Cod de Procedura Civila"

Avocatii biroului CMS Cameron McKenna au organizat de curand seminarul cu tema „Implicatiile practice ale noului Cod de procedura civila”. Prezentarea a avut loc la sediu CMS din Bucuresti si a fost urmata de o dezbatere care a analizat principalele noutati aduse de noul Cod de procedura civila. La eveniment au participat colaboratori externi, reprezentanti ai departamentelor juridice ale unor companii multinationale importante prezente in Romania. 

Seminarul, initiat si sustinut de Bogdan Vetrici-Soimu si Horia Draghici, avocati seniori in cadrul departamentului de litigii al CMS, face parte dintr-o serie de dezbateri pe teme juridice derulate periodic de CMS cu parteneri si colaboratori din mediul de afaceri, precum si alti experti din domeniul juridic.

Noul Cod de procedura civila, intrat in vigoare la 15 februarie, prevede o serie de modificari si noutati fata de vechiul cod, care – in opinia expertilor de la CMS – vor solicita o atentie deosebita din partea avocatilor si consultantilor juridici, aflati in situatia de a compensa atat lipsa de practica juridica in unele zonele acoperite de noile prevederi, cat si absenta unor proceduri expres clarificate de catre legiuitor. Codul introduce o distinctie clara intre etapele procesuale in dreptul civil, prevazand proceduri care urmaresc reducerea termenelor de judecata si a potentialelor tergiversari in cazul proceselor.

„Una dintre cele mai importante modificari aduse de noul Cod de procedura civila este tocmai aceasta resistematizare a procesului civil de o maniera care sa asigure celeritatea si rezonabilitatea termenelor de judecata, precum si o responsabilizare sporita a tuturor participantilor la actul de justitie. Ramane de vazut daca si practica ulterioara va reliefa acest deziderat al legiuitorului”, a afirmat Bogdan Vetrici-Soimu, avocat senior in cadrul departamentului de litigii al CMS.

„Noile reglementari juridice sunt un subiect continuu foarte important al profesiei noastre. De aceea, in mod regulat, CMS ofera partenerilor si colaboratorilor ocazia unor prezentari si dezbateri de substanta pe teme si proceduri legale, menite sa sprijine demersul profesional si sa ofere acel avantaj competitional pe care o retea internationala de avocatura, cu puternice competete locale si regionale o poate da” a afirmat Horia Draghici, avocat senior in cadrul departamentului de litigii al CMS.

Pe langa stabilirea clara a etapelor procesuale – etapa scrisa (60-90 de zile, anterior primului termen de judecata, care, printre altele, obliga partile sa-si construiasca apararile in aceasta perioada, pentru a scurta fazele ulterioare), etapa cercetarii procesului (care obliga partile si judecatorul sa stabileasca, de comun acord, durata procesului), etapa dezbaterilor asupra fondului cauzei (care se rezuma practic la un singur termen de judecata, aceasta etapa fiind finalizata cu deliberarea si pronuntarea hotararii) – noul Cod de procedura civila incearca sa eficientizeze actul de justitie prin degrevarea instantelor si reducerea costurilor suportate de justitiabili.

Astfel, majoritatea proceselor urmeaza sa se deruleze in doar doua faze – fond si apel, spre deosebire de pana acum cand procesele se judecau in trei faze, ultima fiind recursul.

Initiativa CMS se inscrie intr-un proiect mai amplu, menit sa faciliteze colaborarea pe teme juridice intre expertii CMS si lideri ai departamentelor juridice din mediul de afaceri.