CMS: Previziuni optimiste privind investitiile de private equity in Romania

Peste 100 de reprezentanti ai fondurilor de private equity din Romania si strainatate, au participat la actiunea organizata de firma internationala de avocatura CMS, in colaborare cu compania Pedersen&Partners Executive Search, dedicata ”Private Equity”.  Practic, evenimentul a reunit principalii actori ai pietei fondurilor de private equity din tara noastra, si nu numai, printre participanti figurand si companii si fonduri de investitii precum ForeVest Capital Partners, Mid Europa Partners, NEPI Rockcastle, Rothschild & Co, Unicredit si Value4Capital.

Participantii au discutat atat despre perspectivele pe care fondurile de private equity le au in Romania si in Europa de Sud-Est, dimensiunea tranzactiilor, sectoarele cheie – cu oportunitati investitionale ridicate, provocarile asociate cu gestionarea portofoliului de companii si strategiile de exit ale fondurilor de private equity, precum si despre factorii geopolitici care pot influenta activitatile investitionale si despre apetitul pentru dezvoltare internationala a fondurilor de investitii nationale din regiune.

Participantii au fost de acord ca, desi exista oportunitati in toate domeniile, sectoarele care prezinta cel mai mare potential de crestere sunt sanatatea, bunurile de consum (FMCG), e-commerce, serviciile logistice. A existat, de asemenea, un consens referitor la evolutia pe termen scurt si mediu a pietei nationale si regionale, majoritatea expertilor prezenti fiind optimisti in ceea ce priveste atractivitatea investitionala a Romaniei si a regiunii. Piata ramane stabila, cu o valoare ridicata si un grad de performanta sustinut. Stabilitatea si predictibilitatea vor continua, totusi, sa joace un rol important, date fiind caracteristicile geopolitice din regiune.

Horea Popescu, Partener in cadrul CMS Romania si coordonatorul departamentului Corporate si M&A, a declarat: „Dezbaterile din cadrul conferintei au evidentiat faptul ca trendul de crestere initiat in urma cu cativa ani a fost reconfirmat, atat de realitatea investitionala din piata, cat si de optimismul principalilor actori nationali si regionali, care se mentine in ceea ce priveste oportunitatile de investitii. Speram sa asistam la o crestere a numarului si dimensiunii tranzactiilor. ”

 Mona Neagoe, Partener Pedersen & Partners si Country Manager Romania, a comentat: „Discutiile au reafirmat interesul pentru Romania al fondurilor de investitii, rezultand un optimism moderat pe termen scurt, dar solid pe termen lung, in stransa legatura cu cresterea predictibilitatii si dimensiunii pietei. Fata de discutiile din anii anteriori, pare ca acum este mai multa flexibilitate pentru tichete mai mici. Distinctia intre achizitia unei companii si achizitia unui business, precum si schimbul de generatie in antreprenoriatul romanesc au fost puncte de dezbatere interesante.”

 Gabriel Sidere, Managing Partner CMS Romania, a declarat: „Intalnirea a fost o expresie a interesului investitional pentru regiune, care speram sa creasca in anul urmator. Vreau sa multumesc in mod special membrilor panelului de discutii pentru o analiza complexa, pertinenta si foarte bine argumentata a pietei de private equity.

Gabriel Sidere CMS Romania Managing Partner3Mona Neagoe, Pedersen & Partners1