CMS: Oportunitati de investitii bilaterale, pentru piata de capital si servicii financiare

Investitori, bancheri, experti ai pietelor de capital si de servicii financiare si reprezentanti ai marilor companii s-au intalnit astazi la Bucuresti in cadrul unui eveniment organizat de CMS Romania si Bursa de Valori Bucuresti cu scopul de a analiza oportunitatile bilaterale de investitii in Romania si Polonia.

Printre principalele subiecte abordate in cadrul reuniunii s-au regasit asemanarile si deosebirile dintre pietele financiare si de capital ale celor doua tari, precum si oportunitatile si tendintele acestora. Reprezentanti ai Ambasadei Republicii Polone in Romania, ai Bursei de Valori Bucuresti, ai CMS Romania si Polonia, Deutsche Bank, INC, Ipopema, Carpathia Capital, Erste Bank, ING Pensii si ai altor mari companii private au discutat despre atractivitatea mediului economic local al celor doua tari, in contextul investitiilor de succes realizate in ultima perioada.

Cristina Reichmann, Partner, Head of Capital Markets & FIS, CMS Romania, initiator al evenimentului, a declarat: „Consideram ca piata romaneasca are un mare potential de crestere, iar interesul si volumul investitiilor poloneze in Romania este un indicator clar al acestui fapt. Mai mult, discutiile de astazi sunt o dovada a faptului ca exista atat interes cat si potential. Multumim partenerilor nostri de la Bursa de Valori Bucuresti pentru ca ni s-au alaturat in aceasta initiativa de a aduce impreuna oportunitati si capitaluri pentru un parteneriat puternic.”

Ludwik Sobolewski, CEO, Bursa de Valori Bucuresti, a adaugat: „S-a vorbit mult si de nenumarate ori despre importanta cooperarii regionale, care are o mare sansa de a fi implementata cu ajutorul acestei «punti de afaceri» intre Romania si Polonia. Am trecut deja de ceva timp si la actiune, lucru demonstrat prin sinergiile internationale care au insotit crearea pietei AeRO. Speram ca prima editie a « Zilei Investitorilor din Romania si Polonia », care are loc la Bucuresti, va avea ca rezultat noi proiecte de afaceri, ce vor fi puse in aplicare prin intermediul pietei de capital.”

Wlodzimierz Sadzik, Head of Trade and Investment Promotion Section, Ambasada Republicii Polonia la Bucuresti, a adaugat: „Romania este foarte atractiva pentru investitorii polonezi, fiind situata pe locul 16 in ceea ce priveste valoarea investitiilor straine directe poloneze, care se ridica la peste 500 de milioane de euro. Comunitatea poloneza de afaceri considera Romania o piata intracomunitara importanta, cu costuri relativ scazute ale fortei de munca, o locatie geografica favorabila si o poarta de acces la intreaga regiune a Balcanilor, Turcia, Asia si Africa de Nord. Exista perspective bune pentru viitoare investitii, nu numai in zona industriala, ci si in sectorul serviciilor financiare. Din pacate, investitiile romanesti in Polonia sunt inca relativ reduse – cifrandu-se la aproximativ 20 de milioane de euro – conform datelor existente”.

Bogumil Kloc, Vicepresedinte, Investor Services Sales, Institutional Cash & Securities Services, Deutsche Bank, concluzioneaza: „A fost o placere si o oportunitate deosebita de a participa la Ziua Investitorilor din Romania si Polonia si de a impartasi experientele noastre privind piata regiunii Europei Centrale si de Est, si nu numai. In urma discutiilor avute sunt optimist ca aceasta intalnire va deschide calea spre consultari suplimentare cu privire la dezvoltarea pietei locale, armonizarea cu alte piete din UE, precum si la inlesnirea accesului investitorilor”.

Gabriel Sidere, Managing Partner CMS Romania, a adaugat: „Suntem incantati ca am avut oportunitatea sa organizam Ziua Investitorilor din Romania si Polonia, si sa contribuim astfel la dezvoltarea cooperarii regionale. Astazi, Romania prezinta un interes deosebit pentru investitorii din regiune iar noi, CMS, ne bucuram sa fim catalizatorul unor noi proiecte si initiative pentru mediul de afaceri din regiune. Echipa CMS din Romania si Polonia ofera o perspectiva unica pentru promovarea proiectelor transnationale demonstrata prin finalizarea cu succes a nenumarate proiecte regionale in ultimii 10 ani. Cunoasterea in detaliu a particularitatilor economice din Romania si Polonia confera CMS acea expertiza regionala atat de necesara companiilor multinationale, prezente in regiune. Rolul de facilitator al CMS in incheierea cu succes a proiectelor de investitii constituie cartea noastra de vizita in regiune.”

Evenimentul este parte a initiativei CMS de a consolida colaborarea de afaceri multi-sectoriala si multi-jurisdictionala intre actori importanti ai pietei locale si regionale si organismele de reglementare, oferind in acelasi timp o analiza in profunzime a oportunitatilor de piata.

In continuarea discutiei de astazi, ca parte a seriei de evenimente « Zilele Investitorilor », Bursa de Valori Bucuresti va gazdui pe 24 septembrie, un eveniment in cadrul careia principalele companii listate se vor intalni individual cu investitorii.

Romania este un partener economic foarte important pentru Polonia. Exista un lung istoric de cooperare economica dinamica de succes intre cele 2 tari, Romania clasandu-se pe locul 12 intre tarile din Uniunea Europeana in ceea ce priveste comertul cu Polonia. Cifra de afaceri a comertului bilateral s-a ridicat la valoarea record de peste 4 miliarde de euro in 2014, fiind asteptata sa ajunga la 4,5 miliarde de euro in acest an. Polonia exporta in Romania in principal masini si echipamente, materiale plastice, produse chimice, produse minerale, articole agroalimentare, mobilier si multe altele. Pe de alta parte, Romania exporta in Polonia echipamente mecanice, produse din metal, autovehicule si piese de schimb, textile si imbracaminte, materiale lemnoase etc.

Cei mai mari investitori polonezi pe piata romaneasca sunt: MASPEX Tymbark (produse agro-alimentare), Ciech (produse de soda), PROFI (retea de supermarketuri alimentare), PRYSZYNSKI (acoperisuri), FORTE (mobilier), Barlinek (panouri de lemn), PORTA (lemn pentru constructii), ASSECO (servicii informatice), ORLEN Asfalt (bitum asfalt) etc.