CMS Cameron McKenna: Optimism moderat pe piata de M&A in 2012

Volumul fuziunilor si achizitiilor de pe piata din Romania va fi cel putin la fel de mare in 2012 ca in anul precedent, potrivit reprezentantilor firmei de avocatura CMS Cameron McKenna, care spun ca asteapta chiar o crestere moderata pe acest segment.

Si asta neluand in calcul deal-uri majore reprezentate de potentiale vanzari de pachete de actiuni din companiile controlate de stat precum termocentralele de la Turceni sau Rovinari, combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea, Posta Romana, CFR sau Tarom, sau cele cateva IPO-uri sau SPO-uri programate acest an. Aceste tranzactii au potentialul sa impinga piata la un nivel foarte inalt, a declarat Horea Popescu, Partner si Co-head of Corporate Department al CMS Romania.

Un interes sporit al investitorilor se remarca deja, in special pentru companiile din domeniul energetic si cele din zona de petrol si gaze, spune Gabriel Sidere, Office Managing Partner al biroului din Bucuresti al CMS.

Totusi, o crestere a pietei M&A din Romania va depinde drastic de revenirea economica intrucat deciziile de investitie sunt intotdeauna dependente de conditiile economice. Din pacate, perspectivele economiei romanesti nu sunt cele mai roz. Unul dintre motive este criza din zona euro, care este inca departe de final. Un alt motiv de „incertitudine” economica il vor reprezenta alegerile generale programate sa aiba loc la finele anului 2012, care, potrivit reprezentantilor firmei de avocatura, ar putea incetini economia pentru cel putin un trimestru.

La nivelul anului 2011, piata fuziunilor si achizitiilor a scazut puternic fata de anii precedenti, ajungand la un numar de 162 de tranzactii in valoare de 1,264 miliarde de euro, potrivit raportului realizat de CMS Cameron McKenna impreuna cu DealWatch. Totusi, raportul include doar sumele si tranzactiile publice, piata totala M&A fiind, in realitate, mai mare.

Anul 2011 a fost dominat in principal de deal-uri amanate sau sau care au necesitat mult mai mult timp pentru a fi inchise (protracted deals), potrivit lui John Fitzpatrick, Partner si Co-head of Corporate Department in cadrul CMS Romania. In plus, bancile au jucat un rol mai activ pe piata decat in alti ani.

In ceea ce priveste business-ul CMS Cameron McKenna, reprezentantii companiei au declarat ca gradul de utilizare al avocatilor specializati pe fuziuni si achizitii a crescut cu aproximativ 35% in 2011. In plus, compania a angajat aproximativ 20 de asociati in ultimele sase luni. In prezent, biroul CMS Cameron McKenna din Bucuresti numara peste 60 de avocati si 5 parteneri.