CLIZA LAW OFFICE obține admiterea excepției de neconstituționalitate a art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat

În data de 28 aprilie 2022, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale prevederile art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.

Textul art. 14 declarat ca neconstituțional are următorul cuprins:

Este nedemn de a fi avocat:

a) cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, [de natură să aducă atingere prestigiului profesiei – n.n. sintagmă declarată neconstituțională, anterior, prin Decizia Curții Constituționale nr. 225 din 4 aprilie 2017];

(…)”.

Menționăm că deciziile Curții Constituționale sunt definitive și general obligatorii, ele publicându-se în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Excepția a fost ridicată de avocații CLIZA LAW OFFICE, într-un dosar soluționat de Curtea de Apel București.

Considerăm că prin această decizie a Curții Constituționale a României se continuă raționamentul Curții început în cadrul Deciziei nr. 225/2017 și se recunoaște neconstituționalitatea întregii dispoziții legale mai sus menționate.

Este evident că scopul legii în astfel de cazuri nu era atins, sancțiunea încetării calității de avocat fiind dispusă inclusiv pentru infracțiuni minore, mai ales dacă luăm în considerare ceea ce sublinia raportorul special al Consiliului pentru Drepturile Omului, doamna Mónica Pinto, privind independența judecătorilor și avocaților, în raportul anual (A/71/348) către Adunarea Generală a ONU (2016, a 71-a sesiune a Adunării Generale), „[e]xcluderea din Barou, care constă în retragerea dreptului de exercitare a profesiei de avocat, eventual pe viață, constituie sancțiunea supremă pentru cele mai grave încălcări ale codului de etică și ale standardelor profesionale” (s.n.).

Totodată, era afectată calitatea dispoziţiei legale criticate, sub aspectul preciziei, previzibilităţii şi accesibilităţii normei juridice.

Echipa pluridisciplinară CLIZA LAW OFFICE a fost alcătuită dintr-un număr de 4 avocați, fiind coordonată de către doamna conf. univ. dr. Claudia Cliza (Founding Partner). Astfel, din echipă au mai făcut parte și lector univ. dr. Laura Spătaru-Negură (Managing Associate), asist. univ. de cercetare Alexandru Vladimir Olănescu (Partner), Dragoș Cătălin Borcea (Senior Associate).

Claudia Cliza, Founding Partner CLIZA LAW OFFICE: „Consider justă soluția pe care instanța de contencios constituțional a pronunțat-o în acest dosar și doresc să mulțumesc întregii echipe care a contribuit, cu multă muncă, la obținerea acestei soluții. Angajamentul echipei CLIZA LAW OFFICE față de modalitatea de exercitare a profesiei, prin respectarea exigențelor proprii constituind „codul de conduită profesională” reprezintă, în același timp, cartea noastră de vizită și polița de asigurare a colaboratorilor și a partenerilor noștri, sub aspectul strictei respectări a responsabilităților pe care noi ni le asumăm în asigurarea serviciilor de asistență juridică, reprezentare și consultanță în numeroasele și diversele arii de practică în care activăm.”.

CLIZA LAW OFFICE a trecut cu succes testul timpului, istoria dovedind că, punând prima facie accent pe calitatea serviciilor acordate clienților săi, o societate de nivel mediu din perspectiva numerică a echipei, se poate plasa la nivel național printre cele mai reputate case de avocatură din România.