Clifford Chance “spala pacatele” Volkswagen

Volkswagen l-a angajat pe David Detweiler, partenerul din Germania al firmei Clifford Chance, in calitate de consilier general in Statele Unite ale Americii. Noul post a fost acceptat la 1 februarie, Detweiller devenind in acelasi timp si vicepresedinte executiv la Volkswagen Group of America.

Acest lucru s-a intamplat la cateva luni dupa scandalul testelor de emisii, in care a fost implicat producatorul mondial de masini Volkswagen, care instalase un soft pe automobilele diesel pentru a maslui testele de emisii poluante.

Agentia Statelor Unite ale Americii pentru Protectia Mediului a oferit declaratii potrivit carora Volkswagen s-a folosit de dispozitivele ieftine pentru a eluda limitele emisiilor masinilor, in contextul de anul trecut.

David Detweiller, in calitatea lui de partener al firmei de avocatura Clifford Chance, membra a Cercului Magic, nu se afla pentru prima data in postura de a oferi servicii de consultanta pentru compania Volkswagen.

Avansarea in post a lui David Detweiller face parte din planurile celor de la Volkswagen de a isi consolida relatia cu legislatorii, in ceea ce priveste scandalul public care le-a atras critica guvernelor si autoritatilor de reglementare din toata lumea.

Cel mai recent serviciu pe care l-a facut Detweiller pentru Volkswagen a fost acela de consultanta, privind emiterea obligatiilor corporative din luna mai, in valoare de 2.8 bilioane de dolari.

Aceasta numire a lui Detweiller vine si pe fondul mai multor schimbari legale, menite sa patrunda in tribunalele din Marea Britanie, Germania, Statele Unite ale Americii, progresiv, in anul abia inceput.

The Lawyer mentiona, anul trecut, ca Volkswagen a apelat la casa de avocatura Freshfields Bruckhaus Deringer pentru a ii apara in fata mai multor plangeri referitoare la scandalul emisiilor, venite intr-un numar foarte mare din Marea Britanie si Franta. Volkswagen i-a numit si pe cei de la firma internationala de avocatura Jones Day, pentru a conduce ancheta interna, dupa ce si-au recunoscut vina, aceea de a trisa la testele de emisii.

Cu siguranta, frauda gigantului auto nu se va da uitarii foarte curand.

Se preconizeaza ca firmele de avocatura reclamante Slater & Gordon si Leigh Day vor lansa actiuni impotriva companiei auto, implicand zeci de mii de proprietari europeni de masini, in ceea ce este pe cale sa devina una dintre cele mai mari actiuni in justitie, din istoria Marii Britanii.