Clifford Chance Badea, singura firma de avocatura prezenta la Bucharest Forum 2014

Zilele acestea se desfasoara, la Bucuresti, cea de-a treia editie a Bucharest Forum, eveniment anual ce reuneste lideri politici si importante personalitati din mediul de afaceri la nivel mondial. Dintre acestia nu puteau lipsi avocatii, prezenti insa intr-un numar destul de restrans: doar doi. Ambii fac parte din firma de avocatura Clifford Chance Badea: Daniel Badea (foto), Managing Partner, si Andreea Sisman, Counsel.

Cei doi au fost prezenti in a doua zi a evenimentului, vineri, 3 octombrie, in calitate de speakeri. Daniel Badea a fost inclus in panelul de vorbitori care au acoperit tema “Poarta Romania pe Noul Drum al Matasii”.

Concret, este vorba de un proiect strategic de interes national, pus in aplicare de catre o echipa formata din specialisti si experti din mediile public si privat, aliniat unui nou model de crestere economica si guvernare privind Romania. Implementarea acestui proiect creeaza un spatiu institutional de cooperare si coordonare fara precedent intre cele doua sectoare, public si privat. Scopul proiectului este acela de a stabili un model clar care sa conduca la o accelerare cu 5% pe an a cresterii economice din Romania, pentru o perioada de cel putin 10 ani. In perioada urmatoare, proiectul va analiza pilonii principali ai cresterii economice din tara noastra, precum si principalele sectoare economice, si va prezenta o serie de initiative-cheie care sa asigure cresterea respectiva.

Panelul a fost impartit in 2 parti, “Poarta Romania – Cresterea competitivitatii, sustinerea cresterii” si “Poarta Romania – Initiative-cheie prioritare”, fiind moderat de catre Vasile Iuga, Country Managing Partner, Pwc.

andreea-sisman 2

Andreea Sisman (foto) apare in lista vorbitorilor care au avut ca subiect de dezbatere “Investitii si Dezvoltarea Comertului si a Infrastructurii pe Noul Drum al Matasii”.

Drumul Matasii” este, de multe ori si din motive intemeiate, considerat drept un coridor strategic. Legatura comerciala intre Europa si Asia se face, in continuare, intr-un mod greoi si costisitor. Dezvoltarea unei infrastructuri strategice ar face aceasta conexiune mai rapida, mai sigura si mai productiva. In timp ce unele proiecte care leaga cele doua continente au fost deja initiate, altele, la fel de necesare, asteapta decizii financiare sau politice pentru a demara. Sesiunea de discutii la care a luat parte si Andreea Sisman a vizat analiza stadiului actual de dezvoltare a infrastructurii intre cele 2 continente, a proiectelor privind aceasta infrastructura si a rolurilor principalilor actori implicati in ele.

Panelul a fost moderat de catre analistul economic Radu Soviani.

DSCN0244-2

Cea de-a treia editie a Bucharest Forum, organizata de catre Institutul Aspen Romania, German Marshall Fund of the US, Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei, a debutat joi, 2 octombrie, in Capitala. Printre partenerii media ai evenimentului se numara si publicatia Intelligent Life Romania.

Conferinta, derulata pe parcursul a 3 zile si gazduita de Palatul Parlamentului, reuneste lideri politici si importante personalitati din mediul de afaceri la nivel mondial. Tema reuniunii din acest an o constituie “Deblocarea potentialului Eurasiei. Decizii strategice pe Noul Drum al Matasii” si urmareste sa gaseasca raspunsuri la intrebarea: cum reusim sa transformam Romania intr-o Poarta a Europei pe ruta de comert si investitii intre Europa si Asia.

Conferinta a fost deschisa printr-un discurs al lui Mircea Geoana, senator PSD si presedintele Institutului Aspen Romania. El a vorbit despre modul in care pot fi incurajate investitiile straine, dar si despre avantajul folosirii geografiei Romaniei pentru crestere economica, pentru crearea de locuri de munca si pentru consolidarea strategica si de securitate nationala.

Romania are o vocatie naturala de Poarta a Europei si, pe unde trec ideile, banii, marfurile, oamenii, pe-acolo vine si prosperitatea. Este o vocatie geografica si geopolitica pe care tara noastra trebuie sa o puna in valoare. De foarte multe ori, am folosit relevanta strategica a Romaniei pentru a ne asigura securitatea nationala, dar, de tot atatea ori, nu am stiut cum sa atragem beneficii economice din aceasta pozitie geografica exceptionala”, a precizat senatorul.

Potrivit lui Mircea Geoana, “este necesara crearea unui cadru concret in care sa incercam sa venim cu un raspuns pragmatic, sa descatusam potentialul economic, de investitii, de comert, de placa turnanta pe care Romania, in mod natural, il joaca si il poate juca. Aceasta este cheia pentru o crestere economica mult mai sustinuta, este cheia pentru a transforma Romania intr-o poarta a Europei”.

In deschiderea conferintei a vorbit si Victor Ponta, Prim-ministrul Romaniei. El a reiterat beneficiile de care se poate bucura tara noastra prin prisma pozitiei geografice pe care o ocupa.

Pozitia naturala a Romaniei, de Poarta a Europei dinspre Orient, de frontiera estica a Europei si a NATO, este o uriasa oportunitate pe care o putem folosi sau o putem rata. O “Cale a Matasii” poate sa treaca prin anumite tari sau le poate ocoli, daca acestea nu ofera stabilitatea, predictibilitatea si deschiderea necesare pentru un astfel de proiect transcontinental”, a punctat Victor Ponta.

Totodata, conform premierului, “Romania trebuie sa fie un participant activ si un promotor al viziunii de dezvoltare economica si sociala a “Noii cai a matasii”, sa joace rolul de Poarta de intrare in Europa si sa inteleaga ca relatiile economice si dezvoltarea sociala reprezinta solutii pe termen lung pentru depasirea crizelor. Din acest punct de vedere, cred ca Romania trebuie sa priveasca atat spre partenerii nostri traditionali, vestul Europei si SUA, dar si spre potentialii parteneri, din Orient”.

Victor Ponta a adaugat ca, printre lucrurile care ar trebui imbunatatite pentru ca Romania sa beneficieze de oportunitatile legate de pozitia geografica, se numara capacitatea de a oferi stabilitate si predictibilitate in aceasta zona atat de dificilia si de tulburata, viziunea de a lucra cu alti parteneri din regiune si capacitatea de a gandi pe termen lung.

DSCN0246-2

Noul Drum al Matasii reprezinta pentru Romania o oportunitate de dezvoltare si pozitionare strategica la intersectia mai multor rute de energie, investitii, transport, infrastructura si comert, intre regiuni precum Balcani, Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Uniunea Europeana. In acest context, Bucharest Forum 2014 isi propune sa devina atat o platforma pentru vocea articulata a Romaniei in domenii strategice, cat si un loc de dezbatere pentru cooperare si explorare a oportunitatilor economice si de investitii pentru tarile din regiune si sa aduca o mai mare claritate atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru actorii guvernamentali. In pofida dificultatilor si a complexitatii reale a problematicilor suprapuse de la intersectia acestor regiuni, Noul Drum al Matasii ofera, pe tot traseul sau, solutii pentru crestere economica si dezvoltare durabila.

Marile proiecte de energie din regiune, rutele de infrastructura, securitatea energetica in contextul crizei din Ucraina, relatiile politico-economice din tarile traversate de Noul Drum al Matasii, precum si potentialul strategic si economic al Romaniei in calitate de poarta intre Est si Vest vor fi subiectele principale ale unor discutii on si off the record pentru stakeholderi importanti.

Anul acesta, Bucharest Forum se bucura de participarea unor personalitati importante din sfera politica si economica. Invitatul de onoare este Richard Quest, jurnalist al CNN International. Printre speakerii conferintei se numara Victor Ponta (Prim-ministrul Romaniei), Mircea Geoana (presedintele Aspen Romania), George Friedman (presedintele Stratfor), Evelyn Farkas (Deputy Assistant Secretary of Defense, Pentagon), Karen Donfried (presedintele German Marshall Fund of the US), Thierry de Montbrial (presedintele Institutului Francez de Relatii Internationale), Elisabetta Capannelli (directorul de Tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria), Gary Litman (vicepresedintele US Chamber of Commerce), Florin Georgescu (prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei). Sorin Ducaru (asistent al Secretarului general NATO), Charles Ries (vicepresedinte RAND Corporation), Daniel Constantin (viceprim-ministru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale), Ioan Rus (ministrul Transporturilor), Rovana Plumb (ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice), Razvan Cotovelea (ministrul pentru Societatea Informationala), Mihnea Costoiu (ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica). De asemenea, la conferinta vor mai vorbi reprezentanti ai unor institutii internationale precum Comisia Europeana, Asian Development Bank sau World Bank, dar si oficiali din SUA, China, Turkmenistan, Georgia, India, Spania sau Franta. Acestora li se vor alatura importanti reprezentanti ai mediului de afaceri, precum Cristian Colteanu (presedinte si CEO, General Electric), Tomas Spurny (presedinte executiv, BCR), Petru Ioan Vaduva (director general, Transgaz), Vasile Iuga (Country Managing Partner, PwC), Carmen Neagu (presedinte Consiliu de Supraveghere, Transelectrica), Sergiu Cristian Manea (membru Consiliu de Administratie, Romgaz), Makoto Kurahashi (general manager, Mitsubishi Corporation), Azamat Zhangulov (vicepresedinte senior, KMG International).