Clifford Chance Badea închide anul 2023 cu 4 proiecte de Piețe de Capital încheiate cu succes în ultima lună

Comunicat de presă

Practica Piețe de Capital de la București a firmei globale de avocatură Clifford Chance, coordonată de Partener Mădălina Rachieru-Postolache, a asistat pe patru tranzacții cu acțiuni și obligațiuni încheiate cu succes în noiembrie-decembrie 2023, cu o valoare cumulată de aproape 1 miliard de Euro.

„Piața de Capital din România traversează o perioadă de efervescență și entuziasm, datorită fundamentului solid care s-a construit în ultimii ani și a proiectelor de referință care au pus România pe harta marilor investitori internaționali. Suntem mândri că, după ce în vară am fost implicați în IPO-ul de referință lansat de Hidroelectrica, asistând cele 14 bănci intermediare, în noiembrie-decembrie anul acesta echipa noastră a arătat încă o dată că poate asista simultan pe mai multe tranzacții de piață de capital locale și internationale (emisiunea de obligațiuni în valoare de 480 milioane RON lansată de UniCredit Bank Romania, prima emisiune ESG de obligațiuni în valoare de 500 milioane Euro lansată de Banca Transilvania, o nouă emisiune de obligațiuni în valoare de 162,6 milioane Euro a CEC Bank și cea mai recentă ofertă de răscumpărare de acțiuni si GDR-uri a Fondului Proprietatea), după ce în octombrie am încheiat cu succes procesul de delistare a GDR-urilor OMV Petrom de pe Bursa de la Londra. Anticipăm un an dinamic pentru Piața de Capital din România, cu proiecte tot mai interesante”, spune Mădălina Rachieru-Postolache, Partener și coordonator al practicii Piețe de Capital de la București.

Nucleul echipei de avocați implicate pe aceste proiecte este format din Mădălina Rachieru-Postolache (Partener), Gabriel Toma (Senior Associate), Dorin Giurgi și Nicolae Grasu (Associates).

La începutul lunii decembrie, o echipă multijurisdicțională formată din birourile Clifford Chance de la București și Londra a asistat aranjorii JP Morgan SE, Citigroup Global Markets Europe AG, ING Bank N.V (care a fost și consultant unic pentru sustenabilitate) și BT Capital Partners, în calitate de co-manager, în prima emisiune ESG lansată de Banca Transilvania, care a atras 500 milioane Euro. Obligațiunile de tip MREL vor fi listate la bursa din Dublin. Emisiunea face parte din noul program multi-anual de eurobonduri al Băncii Transilvania lansat luna decembrie, cu un plafon total de un 1,5 miliarde de Euro.

În paralel, biroul local al firmei de avocatură – Clifford Chance Badea – a asistat Fondul Proprietatea în legătură cu cea mai recentă ofertă de răscumpărare de acțiuni și certificate globale de depozit (GDR-uri) listate la Bursa de Valori București și, respectiv, Bursa de la Londra. Oferta a fostsuprasubcrisă de 2 ori, iar valoarea tranzacțiilor a depășit 1 miliard RON (peste 211 milioane Euro).

La finalul lunii noiembrie, Clifford Chance Badea a asistat UniCredit Bank în legătură cu lansarea unei noi emisiuni de obligațiuni corporative în valoare de 480 milioane RON. Oferta, suprasubscrisă de investitori instituționali locali și instituții financiare internaționale, face parte din programul multi-anual de obligațiuni lansat la finalul anului 2022, cu un plafon total de 200 milioane Euro. Clifford Chance Badea a asistat UniCredit Bank la implementarea acestui program, precum și la lansarea primei emisiuni de obligațiuni de 488,5 milioane RON, în decembrie 2022.

În linie cu strategia One Europe a rețelei globale Clifford Chance, o echipă multijurisdicțională din birourile de la București și Frankfurt a asistat Citigroup, Erste Group și Raiffeisen Bank International în calitate de Joint Bookrunners în tranzacția prin care CEC Bank a atras 162,6 milioane Euro de pe băncile internaționale, la finalul lunii noiembrie. Obligațiunile de tip MREL vor fi listate la Bursa de Valori din Luxemburg și la Bursa de Valori București. Emisiunea face parte din programul multianual de obligațiuni al CEC Bank, cu un plafon total de 600 milioane Euro, lansat în luna februarie. Clifford Chance a acordat asistență Citigroup și Raiffeisen Bank în legătură cu implementarea acestui program, precum și în legătură cu oferta publică inaugurală în valoare de 119,3 milioane Euro.

Biroul local al firmei globale de avocatură Clifford Chance este implicat în majoritatea tranzacțiilor importante din România, portofoliul din acest an depășind 18 miliarde Euro (reprezentând tranzacții cu acțiuni în valoare de peste 5 miliarde Euro și proiecte de finanțare de peste 13 miliarde Euro).

Printre tranzacțiile de Piețe de Capital asistate cu succes de echipa Clifford Chance Badea în 2023 se numără:

  1. Listarea Hidroelectrica – Asistență acordată băncilor intermediare în legătură cu listarea istorică a companiei Hidroelectrica, cu o valoare totală de 9,3 miliarde RON/ 1,6 miliarde Euro, cel mai mare IPO din istoria României;
  • Delistarea GDR-urilor OMV Petrom – Asistență acordată OMV Petrom în legătură cu delistarea certificatelor globale de depozit (GDR-uri) de pe Bursa din Londra;
  • Programul de eurobonduri al Băncii Transilvania – Asistență acordată Morgan Stanley și BT Capital Partners în legătură cu lansarea programului de eurobonduri al Băncii Transilvania, precum și în legătură cu oferta inaugurală de 500 milioane Euro;
  • Programul de eurobonduri al CEC Bank – Asistență acordată Citigroup și Raiffeisen Bank în legătură cu lansarea programului multi-anual de obligațiuni al CEC Bank, cu un plafon total de 600 milioane Euro, precum și în legătură cu ofertele lansate în cadrul programului (oferta inaugurală în valoare de 119,3 milioane Euro, respectiv oferta suplimentară de 162,6 milioane Euro);
  • Programul de eurobonduri al UniCredit Bank – Asistență acordată UniCredit Bank în legătură cu lansarea programului multi-anual de obligațiuni cu un plafon total de 200 milioane Euro, precum și la lansarea emisiunilor din cadrul programului (prima emisiune în valoare de 488,5 milioane RON, respectiv a doua emisiune cu o valoare de 480 milioane RON);
  • Oferta de răscumpărare de acțiuni și GDR-uri lansată de Fondul Proprietatea – Asistență acordată Fondului Proprietatea în legătură cu oferta de răscumpărare de acțiuni și GDR-uri, finalizată cu succes cu tranzacții de peste un miliard RON;
  • Programul de eurobonduri suverane al României – Clifford Chance Badea a fost implicată în toate emisiunile de obligațiuni suverane pe piețe externe în ultimii 20 de ani și a asistat băncile intermediare în toate emisiunile de eurobonduri din 2023, în valoare de aproximativ 9 miliarde Euro.

Clifford Chance este prezentă în România din 2006 şi operează în prezent sub denumirea Clifford Chance Badea. Biroul din Bucureşti se implică în mod constant în tranzacţii complexe de împrumuturi sindicalizate, finanţări, restructurări, emisiuni de eurobonduri şi de acţiuni pe pieţe internaţionale de capital, instrumente financiare derivate, achiziţii de companii de către investitori strategici sau fonduri de private equity, proiecte de infrastructură şi autostrăzi, investiţii imobiliare, precum şi litigii şi arbitraje interne şi internaţionale.