Clifford Chance Badea a asistat UniCredit Bank în lansarea emisiunii de obligațiuni corporative de 488,5 milioane RON

Photo: Mădălina-Rachieru, Partener Clifford Chance

Comunicat de presă preluat


Avocații din practica Piețe de Capital din cadrul Clifford Chance Badea, biroul local al firmei globale de avocatură Clifford Chance, a acordat asistență UniCredit Bank în lansarea celei mai recente emisiuni de obligațiuni corporative, suprasubcrisă de investitori instituționali locali și instituții financiare internaționale pentru 488,5 milioane RON.

Echipa coordonată de Mădălina Rachieru-Postolache, partener coordonator al practicii Piețe de Capital, a fost formată din Gabriel Toma, senior associate, și Nicolae Grasu, avocat. Firma a acordat asistență pe tot parcursul procesului, inclusiv redactarea prospectului de bază al Programului de Obligațiuni pe Termen Mediu (MTN Programme) al UniCredit Bank.

Mădălina Rachieru-Postolache spune: „Ne bucurăm că am finalizat cu succes încă o emisiune de obligațiuni împreună cu UniCredit Bank, după ofertele de obligațiuni ale UniCredit Bank din 2013 și 2017. Suntem mândri să adăugăm un nou Program MTN palmaresului impresionant de tranzacţii de piață de capital al echipei noastre. Am colaborat impecabil cu întreaga echipă UniCredit Bank, le mulţumim pentru profesionalism și pentru încrederea acordată şi le urăm mult succes în desfășurarea unor noi oferte în cadrul Programului MTN proaspăt lansat. Echipa Clifford Chance Badea a fost de-a lungul timpului implicată în cele mai interesante şi provocatoare proiecte de piață de capital și ne dorim să continuăm pe aceeași linie”.

Pe deplin integrată în rețeaua globală Clifford Chance, practica Piețe de Capital de la București are în portofoliu numeroase proiecte în premieră, precum și cele mai reprezentative tranzacții de profil din România, fiind creditată de marile ghiduri juridice internaționale în topul firmelor de avocatură specializate pe această arie (categoria Tier 1).

Portofoliul recent include tranzacții majore precum:

 1. Majorarea de capital a OMV Petrom – Asistență acordată OMV Petrom cu privire la majorarea capitalului social și listarea noilor acțiuni și GDR-uri la Bursele din București și Londra;
 2. Emisiunea de obligațiuni verzi a MAS Real Estate – Asistență acordată MAS Real Estate, deținută majoritar de Prime Kapital, în legătură cu oferta de obligațiuni verzi în valoare de EUR 300 de milioane, care au fost listate pe Bursa Euronext din Dublin;
 3. Primul program de emisiune de obligațiuni ipotecare realizat de un emitent român – Asistență acordată Alpha Bank România în legătură cu lansarea primului program de obligațiuni ipotecare realizat de un emitent român, în valoare de până la 1 miliard Euro.
 4. Emisiunea de obligațiuni verzi a Nordic Trustees AS – Asistență acordată Nordic Trustee AS, în calitate de agent de garanție și bond trustee, în legătură cu emisiunea de obligațiuni verzi garantate pe lege norvegiană în valoare de EUR 200 milioane, emisă de o societate deținută de Alternus Energy Group PLC (Irlanda), proprietarul a cinci parcuri solare din România;
 5. Listarea CTP N.V. – Asistență acordată sindicatul de bănci internaționale format din Erste Group, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Kempen & Co, UBS, ING și Raiffeisen Bank, în legătură cu oferta publică inițială și listarea acțiunilor CTP N.V. pe bursa Euronext Amsterdam, tranzacție estimată la EUR 854 milioane.
 6. Emisiunea de obligațiuni FRIGOGLASS FINANCE B.V. – Asistență acordată unui sindicat de bănci internaționale de investiții în legătură cu emisiunea de obligațiuni de tip ‘high yield’ în valoare de EUR 260 milioane emise de FRIGOGLASS FINANCE B.V. și garantate inclusiv de două societăți românești – Frigoglass România S.R.L. și 3P Frigoglass S.R.L. Obligațiunile au fost listate la Luxembourg Stock Exchange, cu admitere la tranzacţionare pe piaţa Euro MTF.
 7. Prima emisiune de tip ‘high yield’ lansată de un emitent român – Asistență acordată Citibank, ING Bank N.V. și Unicredit Bank S.A în legătură cu lansarea și listarea pe Irish Stock Exchange a emisiunii de obligațiuni cu o valoare totală de 850 milioane Euro a RCS&RDS, garantată de Digi Communications și de filialele RCS&RDS din Spania și Ungaria.
 8. Programul de obligațiuni NE Property B.V. – Asistență acordată NE Property B.V. în legătură cu implementarea programului de obligațiuni (Guaranteed Euro Medium Term Programme) în valoare de 1,5 miliarde Euro garantate de NEPI Rockcastle plc, precum și în legătură cu emisiunile de obligațiuni în baza programului.
 9. Emisiunile de obligațiuni DIGI – Asistență acordată consorțiului format din J.P. Morgan și Deutsche Bank în legătură cu emisiunea de obligațiuni în valoare de 350 milioane Euro lansată în 2016 de Digi Communications (DIGI), societatea care deține operatorul telecom RCS&RDS, precum și asistență acordată Citigroup în legătură cu o nouă emisiune de obligațiuni în valoare de 200 milioane Euro lansată în februarie 2019 și care urma să fie consolidată cu obligaţiunile emise de DIGI în 2016.
 10. Emisiunile de obligațiuni UniCredit Leasing Corporation IFN – Asistență acordată băncilor de investiții în legătură cu emisiunea de obligațiuni în valoare de 300 milioane euro a UniCredit Leasing Corporation IFN S.A., listată pe Bursa de Valori din Luxemburg.
 11. Listările de obligațiuni Globalworth pe bursele din București și Irlanda: Asistență acordată Globalworth Real Estate Investment Limited în legătură cu listarea obligațiunilor în valoare de 550 milioane Euro pe bursele din București și Irlanda din iulie 2017 și asistență acordată aceluiași emitent într-o tranzacție similară derulată în mai 2018, a doua emisiune de obligațiuni corporative în valoare de 550 milioane Euro – cele mai mari listări de acest fel din istoria BVB.
 12. Programul Global Medium Term Notes al României – Clifford Chance Badea a fost implicată în toate emisiunile de obligațiuni suverane pe piețe externe, de la lansarea programului în 2011.

Clifford Chance Badea asistă emitenți de acțiuni și obligațiuni, precum și sindicate de intermediere în tranzacții de piețe de capital. Tranzacțiile sunt adesea asistate de echipe trans-naționale care generează un mix optim de expertiză locală și know-how global. Acolo unde este nevoie, clienții beneficiază de o practică full service de drept englez și drept american.

De asemenea, avocații acordă în mod constant consultanță companiilor cu care lucrează în legătură cu respectarea și alinierea la legislația pieței de capital pe diverse aspecte precum abuz de piață, cadrul juridic aferent informațiilor privilegiate, obligația lansării de oferte publice obligatorii, obligații de transparență, etc.


Clifford Chance este prezentă în România din 2006 şi operează în prezent sub denumirea Clifford Chance Badea. Biroul din Bucureşti se implică în mod constant în tranzacţii complexe de împrumuturi sindicalizate, finanţări, restructurări, emisiuni de eurobonduri şi de acţiuni pe pieţe internaţionale de capital, instrumente financiare derivate, achiziţii de companii de către investitori strategici sau fonduri de private equity, proiecte de infrastructură şi autostrăzi, investiţii imobiliare, precum şi litigii şi arbitraje interne şi internaţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here