Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România

Loredana Ralea, Counsel; Nadia Badea, Partener; Ecaterina Burlacu, Senior Associate Clifford Chance Badea
Loredana Ralea, Counsel; Nadia Badea, Partener; Ecaterina Burlacu, Senior Associate Clifford Chance Badea

Comunicat de presă transmis                                                                      

Clifford Chance Badea, biroul de la București al firmei globale de avocatură Clifford Chance, a acordat asistenţă PIB Group Europa, susținută de firmele globale de private equity Apax Funds și The Carlyle Group, în legătură cu achiziția Stein Bestasig Insurance Broker, care marchează debutul companiei britanice pe piața de asigurări din România.

Echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance, a fost formată din Counsel Loredana Ralea, Senior Associate Ecaterina Burlacu, Of Counsel Eleonora Udroiu și Maria Ciulică și Filip Marinău, avocați.

Tranzacția face parte din strategia PIB Group de extindere pe piața din Europa de Sud Est, inclusiv prin consolidarea unei prezențe puternice în România, printr-un plan de achiziții care vizează aproximativ 20 de companii de brokeraj de asigurări locale.

„Practica noastră are un istoric impresionant de asistență oferită cu succes fondurilor globale de private equity și investitorilor din industria serviciilor financiare, Banking și Asigurări, care sunt interesați de oportunitățile din România. Suntem onorați că am asistat una dintre cele mai dinamice și diverse companii de asigurări din Europa în acest prim pas strategic pe piața locală, care își va pune cu siguranță amprenta asupra viitorului industriei de asigurări din România”, spune Nadia Badea, Partener Clifford Chance și coordonator al practicii de M&A de la București.

Carl McMillan, PIB Group General Counsel, adaugă: „Succesul primei achiziții pe o piață nouă are importanță critică, mai ales într-o industrie foarte reglementată și complexă ca a noastră. Aveam nevoie de un partener puternic pe parte juridică, cu un know-how local extins și cu o perspectivă globală, motiv pentru care am ales Clifford Chance Badea. Echipa sa fantastică de avocați a livrat un rezultat excelent pentru PIB Group”.

Tranzacția a avut o componentă importantă de reglementare și de conformitate cu legislația locală, implicând un proces de autorizare de complexitate ridicată.

Clifford Chance a asistat PIB Group pe tot parcursul tranzacției, începând cu procesul de due diligence, negocierea tranzacției, negocierea structurii de management și a relațiilor de business, precum și consilierea pe probleme de conformitate specifice activității de brokeraj de asigurări, în vederea structurării tranzacției.

Echipa a asistat clientul în procesul complex de obținere a aprobării de la Autoritatea Română de Supraveghere Financiară, precum și a aprobării investiției de către Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD).

Portofoliul Clifford Chance Badea de tranzacții de Private Equity și în domeniul serviciilor financiare include, printre altele, proiecte recente precum:

  1. Asistență acordată fondului de private equity american J.C. Flowers & Co. în legătură cu preluarea Piraeus Bank (2017) și Leumi Bank (2019), precum și în legătură cu vânzarea First Bank către grupul italian Intesa (2023);
  1. Asistență acordată Actis, fondul global de investiții în infrastructură sustenabilă, cu privire la achiziția unei participații majoritare în două proiecte de energie regenerabilă din România, în curs de dezvoltare, cu o capacitate instalată estimată de aproximativ 1.000 MW, de la compania britanică de investiții Low Carbon;
  1. Asistență acordată Rezolv Energy, platforma regională de energie regenerabilă a fondului Actis, la preluarea parcului fotovoltaic cu o putere instalată de 1.044 MW din județul Arad de la Monsson Group;
  • Asistență acordată Crédit Agricole S.A. în tranzacția privind vânzarea subsidiarei Crédit Agricole Bank România către Vista Bank România;
  • Asistență acordată CVC Capital Partners, lider global de private equity, privind achiziția activității de asigurări Ethniki, prezentă în Grecia, Cipru și România (inclusiv prin Garanta Asigurări) de la NBG;
  • Asistență acordată BNP Paribas Leasing în preluarea acțiunilor a două societăți românești de profil deținute de grupul german IKB, care se retrage de pe piața locală.

Clifford Chance este prezentă în România din 2006 şi operează în prezent sub denumirea Clifford Chance Badea. Biroul din Bucureşti se implică în mod constant în tranzacţii complexe de împrumuturi sindicalizate, finanţări, restructurări, emisiuni de eurobonduri şi de acţiuni pe pieţe internaţionale de capital, instrumente financiare derivate, achiziţii de companii de către investitori strategici sau fonduri de private equity, proiecte de infrastructură şi autostrăzi, investiţii imobiliare, precum şi litigii şi arbitraje interne şi internaţionale.