Clifford Chance Badea a asistat oferte de obligațiuni verzi de EUR 500 milioane în prima parte a anului

În linie cu strategia globală privind finanțarea sustenabilă, Clifford Chance Badea își consolidează portofoliul de consultanță în domeniul emisiunilor de obligațiuni verzi și susține dezvoltarea acestui segment în România, asistând numai în ultimele luni două tranzacții în valoare de EUR 500 milioane.

Astfel, o echipă formată din Radu Ropotă (counsel), Georgiana Evi (senior associate) și Mihai Dolhescu și Nicolae Grasu (avocați) a acordat asistență juridică Nordic Trustee AS, în calitate de agent de garanție și bond trustee, în legătură cu emisiunea de obligațiuni verzi garantate pe lege norvegiană în valoare de EUR 200 milioane, emisă de o societate deținută de Alternus Energy Group PLC (Irlanda), proprietarul a cinci parcuri solare din România.

Separat, o echipă multi-jurisdicțională formată din avocați din birourile Clifford Chance de la București, Londra și Amsterdam a asistat MAS Real Estate, deținută majoritar de Prime Kapital, în legătură cu oferta de obligațiuni verzi în valoare de EUR 300 de milioane, care a fost subscrisă cu succes săptămâna trecută. Obligațiunile sunt listate pe Bursa Euronext din Dublin. Fondurile generate vor fi utilizate pentru achiziția și dezvoltarea de proiecte imobiliare sustenabile în România.

Echipa locală a fost formată din Mădălina Rachieru-Postolache (partener), Radu Ropotă (counsel) și Dorin Giurgi (avocat).

Piața de obligațiuni verzi înregistrează o creștere semnificativă în ultimii ani, pe măsură ce tot mai mulți emitenți își aliniază strategia la obiectivul general de limitare a impactului încălzirii globale”, spune Mădălina Rachieru-Postolache, Partener și coordonator al practicii Piețe de Capital Clifford Chance Badea. „România se alătură acestui val de finanțare sustenabilă și ne bucurăm să avem o contribuție activă la conturarea acestei piețe, încă de la început”.

Anul trecut, firma de avocatură a asistat NEPI Rockcastle în legătură cu emisiunea de obligațiuni verzi în valoare de EUR 500 milioane. Fondurile generate au fost utilizate pentru finanțarea unor proiecte menite să sporească performanța portofoliului imobiliar în materie de eficiență energetică și sustenabilitate.

Radu Ropotă (counsel) adaugă: „Provocările inerente complexității tranzacțiilor menționate, care au implicat refinanțare de datorii și finanțare de achiziții de societăți românești prin emisiune de obligațiuni verzi în primul caz, respectiv coordonare multi-jurisdicțională (Marea Britanie, Irlanda, British Virgin Islands, Isle of Man, Malta) în cazul emisiunii de obligațiuni verzi a MAS Securities BV au adus și o satisfacție profesională pe măsură. La aceasta se adaugă și faptul că tranzacțiile au fost încheiate cu succes, iar finanțările obținute au ca scop dezvoltarea sustenabilă. Ne bucurăm să fim alături de clienții noștri și să îi ajutăm ‘să planteze un copac, pentru a putea sta la umbră în viitor’, ca să îl parafrazăm pe Warren Buffett”.

Primul proiect de finanțare prin obligațiuni verzi asistat de Clifford Chance Badea a avut loc în 2018, când o echipă coordonată de Cosmin Anghel (counsel) a acordat asistență pe aspecte de drept român sindicatului bancar format din BNP Paribas, HSBC, JP Morgan și UniCredit în legătură cu emisiunea de obligațiuni verzi lansată de producătorul german de turbine eoliene Nordex Group, în valoare de EUR 275 milioane.

Pe deplin integrată în rețeaua globală Clifford Chance, practica locală de Piețe de Capital este creditată de marile ghiduri juridice internaționale în topul firmelor de avocatură specializate pe această arie (Tier 1). Biroul asistă emitenți de acțiuni și obligațiuni, precum și sindicate de intermediere în tranzacții de piețe de capital. Tranzacțiile sunt adesea asistate de echipe trans-naționale care generează un mix optim de expertiză locală și know-how global. Acolo unde este nevoie, clienții beneficiază de o practică full service de drept englez și drept american.

De asemenea, avocații acordă în mod constant consultanță companiilor cu care lucrează în legătură cu respectarea și alinierea la legislația pieței de capital pe diverse aspecte precum abuz de piață, cadrul juridic aferent informațiilor privilegiate, obligația lansării de oferte publice obligatorii, obligații de transparență, etc.

Portofoliul recent mai include tranzacții de referință precum:

  1. Listarea CTP N.V. – asistență acordată de o echipă globală Clifford Chance sindicatului de bănci internaționale format din Erste Group, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Kempen & Co, UBS, ING și Raiffeisen Bank în legătură cu oferta publică inițială și listarea acțiunilor CTP N.V. pe bursa Euronext Amsterdam, tranzacție estimată la EUR 854 milioane.
  2. Emisiunea de obligațiuni Frigoglass – asistență acordată unui sindicat de bănci internaționale de investiții în legătură cu emisiunea de obligațiuni de tip ‘high yield’ în valoare de EUR 260 milioane emise de FRIGOGLASS FINANCE B.V. și garantate inclusiv de două societăți românești – Frigoglass România S.R.L. și 3P Frigoglass S.R.L. Obligațiunile au fost listate la Luxembourg Stock Exchange, cu admitere la tranzacţionare pe piaţa Euro MTF.
  3. Prima emisiune de tip ‘high yield’ lansată de un emitent român – Asistență acordată Citibank, ING Bank N.V. și Unicredit Bank S.A în legătură cu lansarea și listarea pe Irish Stock Exchange a emisiunii de obligațiuni cu o valoare totală de 850 milioane Euro a RCS&RDS, garantată de Digi Communications și de filialele RCS&RDS din Spania și Ungaria.
  4. Primul program de emisiune de obligațiuni ipotecare realizat de un emitent român: Asistență acordată Alpha Bank România în legătură cu lansarea primului program de obligațiuni ipotecare realizat de un emitent român, în valoare de până la 1 miliard Euro.
  5. Programul de obligațiuni NE Property B.V.: Asistență acordată NE Property B.V. în legătură cu implementarea programului de obligațiuni (Guaranteed Euro Medium Term Programme) în valoare de 3 miliarde Euro garantate de NEPI Rockcastle plc, precum și în legătură cu emisiunile de obligațiuni în baza programului.
  6. Emisiunile de obligațiuni DIGI: Asistență acordată consorțiului format din J.P. Morgan și Deutsche Bank în legătură cu emisiunea de obligațiuni în valoare de 350 milioane Euro lansată în 2016 de Digi Communications (DIGI), societatea care deține operatorul telecom RCS&RDS, precum și asistență acordată Citigroup în legătură cu o nouă emisiune de obligațiuni în valoare de 200 milioane Euro lansată în februarie 2019 și care urma să fie consolidată cu obligaţiunile emise de DIGI în 2016.
  7. Emisiunile de obligațiuni UniCredit Leasing Corporation IFN – Asistență acordată băncilor de investiții în legătură cu emisiunea de obligațiuni în valoare de 300 milioane euro a UniCredit Leasing Corporation IFN S.A., listată pe Bursa de Valori din Luxemburg.
  8. Listările de obligațiuni Globalworth pe bursele din București și Irlanda: Asistență acordată Globalworth Real Estate Investment Limited în legătură cu listarea obligațiunilor în valoare de 550 milioane Euro pe bursele din București și Irlanda din iulie 2017 și asistență acordată aceluiași emitent într-o tranzacție similară derulată în mai 2018, a doua emisiune de obligațiuni corporative în valoare de 550 milioane Euro – cele mai mari listări de acest fel din istoria BVB.
  9. Programul Global Medium Term Notes al României – Clifford Chance Badea a fost implicată în toate emisiunile de obligațiuni suverane pe piețe externe, de la lansarea programului în 2011.