Clifford Chance Badea a asistat J.C. Flowers & Co. la finalizarea cu succes a vânzării First Bank către grupul Intesa

Counsel Loredana Ralea și Daniel Badea, Managing Partner al biroului Clifford Chance de la București

Comunicat de presă transmis

Clifford Chance Badea, biroul de la București al firmei globale de avocatură Clifford Chance, a asistat J.C. Flowers & Co. la finalizarea vânzării First Bank către grupul italian Intesa, marcând astfel exitul fondului american de private equity din România.

Mandatul de asistență sell-side aduce la final o colaborare excelentă care a început în urmă cu mai bine de 6 ani, când avocații coordonați de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel) au asistat J.C. Flowers & Co. la tranzacția de debut pe piața bancară locală. La acel moment, preluarea Piraeus Bank a reprezentat o premieră pentru România, J.C. Flowers & Co. fiind primul fond de investiții care a devenit acționar într-o bancă locală, cu aprobarea Băncii Naționale a României. Ulterior, în 2019, First Bank, deținută de J.C. Flowers & Co., a preluat Leumi Bank România.

Counsel Loredana Ralea spune: „Astăzi se încheie un capitol important pentru clienții noștri, care au încheiat un ciclu investițional de mare succes. Mulțumim echipei J.C. Flowers pentru încrederea acordată. Am fost onorați să le fim alături pe parcursul prezenței lor în România, timp în care au dezvoltat un business solid și relevant pentru industria bancară locală. De asemenea, mulțumim echipei First Bank pentru profesionalismul desăvârșit și contribuția la finalizarea cu succes a procesului de vânzare”.

Daniel Badea, Managing Partner al biroului Clifford Chance de la București, adaugă: „Succesul colaborării noastre îndelungate cu unul dintre cele mai importante fonduri americane de investiții reflectă angajamentul și capacitatea avocaților Clifford Chance de a oferi partenerilor noștri excelență profesională și know-how la standarde internaționale. Continuăm să fim alături de marii investitori care cred în potențialul pieței din România și contribuie la dezvoltarea economiei locale”.

Tranzacția pentru vânzarea First Bank a fost semnată la finalul lunii octombrie, dar finalizarea ei a fost condiționată de aprobarea Băncii Naționale a României, a Băncii Centrale Europene și a Consiliului Concurenței.

Echipa Clifford Chance Badea a fost formată din avocați cu experiență pe tranzacții M&A în industria serviciilor financiare și a fondurilor de investiții, contribuții importante având Radu Costin (Senior Associate), Maria Moga (Associate), Eleonora Udroiu (Of Counsel), Ștefan Dinu (Counsel) și Roxana Barboi (Associate). Aspectele de lege engleză au fost acoperite de Alex Cook, partener M&A din biroul Clifford Chance Praga.

Portofoliul Clifford Chance Badea de tranzacții recente de Private Equity și în domeniul serviciilor financiare include, printre altele, proiecte recente precum:

  1. Asistență acordată PIB Group Europa, susținută de firmele globale de private equity Apax Funds și The Carlyle Group, în legătură cu achiziția Stein Bestasig Insurance Broker, care a marcat debutul companiei britanice pe piața de asigurări din România;
  • Asistență Actis, fondul global de investiții în infrastructură sustenabilă, cu privire la achiziția unei participații majoritare în două proiecte de energie regenerabilă din România, în curs de dezvoltare, cu o capacitate instalată estimată de aproximativ 1.000 MW, de la compania britanică de investiții Low Carbon;
  • Asistență acordată Rezolv Energy, platforma regională de energie regenerabilă a fondului Actis, la preluarea parcului fotovoltaic cu o putere instalată de 1.044 MW din județul Arad de la Monsson Group;
  • Asistență acordată Crédit Agricole S.A. în tranzacția privind vânzarea subsidiarei Crédit Agricole Bank România către Vista Bank România;
  • Asistență acordată CVC Capital Partners, lider global de private equity, privind achiziția activității de asigurări Ethniki, prezentă în Grecia, Cipru și România (inclusiv prin Garanta Asigurări) de la NBG;
  • Asistență acordată BNP Paribas Leasing în preluarea acțiunilor a două societăți românești de profil deținute de grupul german IKB, care se retrage de pe piața locală.

Clifford Chance este prezentă în România din 2006 și operează în prezent sub denumirea Clifford Chance Badea. Biroul din București se implică în mod constant în tranzacții complexe de împrumuturi sindicalizate, finanțări, restructurări, emisiuni de eurobonduri și de acțiuni pe piețe internaționale de capital, instrumente financiare derivate, achiziții de companii de către investitori strategici sau fonduri de private equity, proiecte de infrastructură și autostrăzi, investiții imobiliare, precum și litigii și arbitraje interne și internaționale.