Clifford Chance a asistat Actis în legătură cu lansarea Rezolv Energy și tranzacția Rezolv privind ferma eoliană de 450 MW prin care intră pe piața din România

Firma internațională de avocatură Clifford Chance a asistat Actis, un investitor global de top în domeniul infrastructurii sustenabile, în legătură cu lansarea companiei sale de portofoliu Rezolv Energy, producător independent de energie verde în Europa Centrală și de Sud Est. Lansarea a fost marcată de achiziționarea de către Rezolv Energy a unei participații majoritare în ferma eoliană Vis Viva din România, de la compania de investiții Low Carbon din Marea Britanie.

Rezolv își propune să dezvolte un portofoliu de multi-gigawați de proiecte de energie eoliană, solară și pentru stocarea energiei. Acest lucru va ajuta companiile și statele din regiune să răspundă nevoilor energetice generate de provocările în materie de securitate energetică și de politicile climatice. Compania va prelua proiecte de energie regenerabilă din faza de dezvoltare târzie, ducându-le prin faza de construcție până la etapa de exploatare pe termen lung.

Rezolv a încheiat un parteneriat cu Low Carbon pentru finalizarea achiziției unei participații de 51% în proiectul fermei eoliene Vis Viva de 450MW din județul Buzău, România. Odată operațională, Vis Viva va deveni una dintre cele mai mari ferme eoliene pe uscat (onshore) din Europa, cu capacitatea de a genera suficientă energie verde pentru alimentarea a peste 272.000 de locuințe, evitând astfel emisii de aproximativ 180.000 de tone de CO2 în fiecare an. Proiectul va juca un rol major în accelerarea tranziției de la combustibilii fosili în România, oferind în același timp energie electrică la prețuri stabile consumatorilor comerciali și industriali din întreaga regiune.

Aceasta reprezintă o tranzacție de referință pentru domeniul energiei regenerabile din regiune, dovedind capacitatea Clifford Chance de a combina statutul de lider de piață în domeniul consultanței pentru investitori globali în platforme de energie regenerabilă cu expertiza locală, fiind singura firmă de avocatură internațională de top cu un birou pe deplin integrat în România.

Echipa multijurisdicțională Clifford Chance a fost coordonată de Nicholas Hughes și Jonathan Dillon, Parteneri M&A în domeniul energiei verzi (Londra) alături de Nadia Badea (Partener, București) și Loredana Ralea (Counsel, București), cu sprijinul lui Alex Bouwman (Senior Associate, Londra), Alexandra Voicu (Senior Associate, București), Lavinia Dinoci (Senior Associate, București), Ecaterina Burlacu (Senior Associate, București), Andrei Caloian (Senior Associate, București), Carmen Buzenche (avocat, București), Michal Jašek (Counsel, Praga) și Tomáš Prochka (avocat, Praga).

 

Nadia Badea, partener și coordonator al practicii de M&A de la București:

„Ne bucurăm să asistăm Actis, un partener global de care ne leagă o relație strânsă de colaborare, în prima sa tranzacție în România și una dintre cele foarte mari din regiune în acest domeniu. În ultimii ani, biroul nostru și-a consolidat o practică solidă de proiecte de energie convențională și regenerabilă, pe toate ariile de practică, asistând fonduri globale, precum și fonduri regionale, bănci sau dezvoltatori care sunt interesați să investească și să susțină domeniul energiei și infrastructurii sustenabile. Încheierea cu succes a acestei tranzacții este și o confirmare a potențialului pe care România îl are în domeniul energiei, inclusiv energie regenerabilă. Sperăm să putem anunța curând și încheierea altor tranzacții semnificative în energie la care lucrăm în prezent”.

Loredana Ralea, counsel în cadrul practicii de M&A de la București:

„Acesta a fost unul dintre cele mai interesante și ample proiecte de energie regenerabilă la care am lucrat în România. Expertiza echipei noastre în astfel de tranzacții complexe și înțelegerea aprofundată a aspectelor tehnice și de reglementare au fost esențiale pentru finalizarea cu succes a tranzacției. În același timp, contribuția pe care o aducem la dezvoltarea acestei industrii efervescente ne onorează, pentru că avem astfel șansa de a susține, alături de clienții noștri, efortul global pentru un viitor sustenabil”.

Portofoliul Clifford Chance Badea în domeniul energiei regenerabile include mandate reprezentative de achiziții sau de dezvoltare (atât M&A, cât și finanțări) ce vizează proiecte de dimensiuni medii și mari în România.

Printre tranzacțiile publice recente se numără:

  • Asistență acordată Enel Green Power România într-o tranzacție privind achiziționarea a două ferme solare din sud-estul României, cu o putere totală instalată de aproape 90 MW, de la grupul grec Mytilineos;
  • Asistență acordată unui investitor israelian în domeniul energiei, pe aspecte de due diligence în legătură cu dezvoltarea unui proiect de energie solară în România de peste 65 MW;
  • Asistență acordată Nordic Trustee în legătură cu o emisiunea Alternus Energy de obligațiuni verzi, utilizată pentru finanțarea achiziției de parcuri solare din România;
  • Asistență acordată unei companii internaționale de energie în calitate de ofertant pentru preluarea activelor românești ale grupului CEZ, inclusiv operațiunile de distribuție a energiei electrice, furnizarea de energie electrică și gaze, precum și producția de energie regenerabilă;
  • Asistență acordată unei importante companii europene de utilități în calitate de ofertant pentru achiziționarea unei companii de energie regenerabilă cu active la nivel mondial, inclusiv în România;
  • Asistență acordată Premier Energy pentru achiziția indirectă a două companii de distribuție a energiei electrice în Moldova.

***

Clifford Chance este prezentă în România din 2006 și operează în prezent sub denumirea Clifford Chance Badea. Biroul din București se implică în mod constant în tranzacții complexe de împrumuturi sindicalizate, finanțări, restructurări, emisiuni de eurobonduri și de acțiuni pe piețe internaționale de capital, instrumente financiare derivate, achiziții de companii de către investitori strategici sau fonduri de private equity, proiecte de infrastructură și autostrăzi, investiții imobiliare, precum și litigii și arbitraje interne și internaționale.