CJUE: Fondurile de pensii private din Romania au incalcat normele europene in domeniul concurentei

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat, recent, ca fondurile de pensii private din Romania au incalcat normele UE in domeniul concurentei, asa cum a constatat Consiliul Concurentei din Romania in 2010, in urma unei investigatii derulate pe aceasa piata, arata un anunt al autoritatii mentionate.

Consiliul Concurentei a amendat, in anul 2010, cu peste 5,2 milioane de lei (aproximativ 1,22 milioane de euro), 14 companii care au participat la o intelegere anticoncurentiala pe piata administrarii private a fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II) din Romania.

Intelegerea a vizat asa numitele „dubluri” (participantii inregistrati cu doua acte de aderare la fonduri de pensii diferite), in perioada de aderare initiala la fondurile de pensii administrate privat. Toate companiile sanctionate au actionat in instanta Consiliul Concurentei, solicitand anularea amenzii.

Instantele au pronuntat solutii diferite, pentru companiile participante la intelegere: in unele situatii au mentinut sanctiunile, iar in altele le-au anulat. Ca urmare, ne-am adresat Curtii de Justitie a Uniunii Europene, avand in vedere ca rolul acesteia este de a indruma instantele nationale in interpretarea legislatiei comunitare. CJUE a confirmat interpretarea noastra. Speram ca aceste clarificari vor ajuta Inalta Curte de Casatie si Justitie in formularea solutiilor irevocabile pentru cazurile aflate pe rol”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In acest context, al litigiilor aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect anularea amenzilor aplicate, instanta suprema a dispus sesizarea CJUE, in vederea obtinerii unor clarificari din partea acesteia cu privire la notiunile de restrangere „prin obiect” si de afectare semnificativa a concurentei.

In ceea ce priveste contextul economic si juridic in care se inscrie aceasta intelegere, CJUE a retinut ca legislatia nationala impunea obligativitatea aderarii persoanelor vizate la unul dintre fondurile de pensii private autorizate in acest scop. Aceasta aderare devenea valida din punct de vedere legal doar la momentul inregistrarii sale la CNPAS. Totodata, persoanele care s-au inscris la mai multi administratori ai unor asemenea fonduri nu au efectuat o aderare valida si trebuiau repartizate intre aceste fonduri, in mod direct proportional cu numarul de persoane a caror aderare fusese validata pentru fiecare dintre fondurile respective.

Hotararea CJUE pronuntata in Cauza C-172/14 ING Pensii a validat sustinerile autoritatii de concurenta, stabilind ca acordurile de impartire a clientilor incheiate intre fondurile de pensii private in cauza principala constituie o intelegere care are un obiect anticoncurential, fara ca numarul de clienti vizati de aceste acorduri sa poata fi relevant in scopul aprecierii conditiei referitoare la restrangerea concurentei in cadrul pietei interne.

Anterior acestei decizii, opinia Avocatului General Nils Wahl, in cauza (C-172/14) ING Pensii, a confirmat, de asemenea, pozitia Consiliului Concurentei in sensul ca acordurile incheiate intre administratorii fondurilor de pensii administrate privat pentru repartizarea persoanelor care au semnat mai multe acte de aderare au denaturat concurenta pe piata pensiilor private obligatorii.