CITR: Numarul insolventelor s-a injumatatit, dar creste dimensiunea business-urilor afectate

In ultimul an au intrat mai putine companii in insolventa, dar impactul acestora asupra economiei este mai important prin efectul de domino creat, arata o analiza a specialistilor CITR, liderul pietei de insoventa din Romania.

“Analizand situatia financiara a companiilor din Romania ce au o cerere de insolventa depusa, am realizat ca este vorba despre multe companii medii si mari, companii ce genereaza venituri importante la bugetul de stat, angajeaza multe persoane si care sunt responsabile pentru alte business-uri pe orizontala si pe verticala. Problemele lor financiare sau eventuala lor stare de insolventa ar afecta mai multe companii prin efectul de domino decat multitudinea de companii mici ce au intrat in insolventa la inceputul crizei financiare. Desi statisticile par incurajatoare prin scaderea numarului insolventelor, credem ca motivele de ingrijorare raman, prin dimensiunea efectului acestora”, declara Andreea Cionca-Anghelof (foto articol), Asociat Coordonator al CITR.

In perioada ianuarie-iulie 2015, numarul companiilor care au intrat in insolventa a scazut cu 56,82% fata de aceeasi perioada a anului precedent, conform datelor ONRC. Insa, impactul asupra economiei locale si nationale al companiilor cu probleme este mai puternic decat in urma cu un an, desi numarul companiilor in insolventa este mai mic.

227 companii cu active de peste 1 milion de euro fiecare aveau cel putin cate o cerere de deschidere a procedurii de insoventa depusa la finalulul lunii august 2015. Aceste companii:

– au avut cifre de afaceri de 5,4 miliarde de euro in 2014 (aproximativ 3,6% din PIB);

– au un numar de aproximativ 55.000 salariati (echivalentul numarului de salariati din intreg sistemul bancar romanesc);

– inregistrau, la finalul anului 2014, datorii totale de 4,87 miliarde de euro ( 3,2% din PIB), dintre care 0,35 miliarde de euro catre ANAF.

Pe de alta parte, marii contribuabili datorau bugetului de stat 10,5 miliarde de euro la finalul lunii iunie 2015, cu circa 25% mai mult decat in urma cu un an.

1,4 miliarde de euro nu fusesera incasati la scadenta la sfarsitul lunii iulie 2015, din cauza lipsei de lichiditati a companiilor ce initiasera plata prin bilete la ordin, cecuri etc. (refuzuri la plata cu instrumente de debit).

Suma neincasata este cu 35% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, desi numarul operatiunilor refuzate la plata a scazut cu 25%. Suma medie refuzata la plata a crescut cu 79%, de la 15.100 euro la 27.200 euro. Totodata, exista companii care nu incaseaza sumele datorate si nu se onoreaza sume mai mari in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent.

“In ultimul an, in ciuda scaderii numarului refuzurilor la plata, a crescut valoarea sumelor neacoperite de numerar, ceea ce ne arata ca unele societati nu incaseaza sume din ce in ce mai mari, ceea ce le-ar putea ridica probleme de lichiditati pe termen mediu. Avand in vedere cresterea sumei medii a refuzurilor la plata, tragem concluzia ca refuzurile la plata sunt facute de companii mari, in consecinta, ele sunt cele care nu incaseaza sumele datorate. Ceea ce vine ca un argument in plus pentru concluzia analizei noastre ca societatile medii si mari sunt cele care incep sa resimta probleme de cashflow, lichiditate si, in consecinta, se confrunta cu situatii de indatorare si supraindatorare”, adauga Andreea Cionca-Anghelof, Asociat Coordonator al CITR.

Potrivit analizei CITR, topul domeniilor afectate de insolventa in ultimul an include, in aceasta ordine, constructiile, industria, serviciile si comertul.