CITR Group sustine discutiile ce au loc la nivel european privind schimbarea perceptiei asupra insolventei

”In Romania, dupa 20 ani de cand avem o lege a insolventei care reglementeaza domeniul si explica termenii, inca ne confruntam cu o perceptie gresita asupra insolventei, iar cei care se intalnesc cu ea sunt vazuti ca paria ai societatii sau ai mediului de business. In realitate, insa, insolventa poate inseamna si sa inveti din greseli si sa mergi mai departe”, a declarat Rudolf Vizental (foto), CEO CIT Restructuring, parte a CITR Group, la intoarcerea de la conferinta Learning from Failure – Bankruptcy and Second chance for Honest Bankrupt Entrepreneur, care a avut loc joi, 18 iunie 2015, la Bruxelles.

”Scopul declarat al conferintei, total utopic la prima vedere, este condamnarea stigmatizarii generale a antreprenorilor care au trait experimenta unui faliment, precum si conceperea la nivel european a unor institutii speciale de finantare a celor ce au nevoie de o a doua sansa”, a adaugat Rudolf Vizental.insolventa

Comisia Europeana isi exprima, in mod oficial, sustinerea pentru antreprenorii care au cunoscut esecul in business si isi propune sa induca o schimbare generala a perceptiei fata de companiile aflate intr-un astfel de proces. Aceasta este principala rezolutie a conferintei organizate la Bruxelles si care a reunit cei mai importanti specialisti in insolventa, la nivel mondial.

La nivel mondial exista statistici relevante, care sublineaza performantele net superioare ale antreprenorilor care in trecut au avut parte de experienta neplacuta a unei insolvente, fata de ceilalti antreprenori. A invata din propriul esec si a avea puterea de a reporni la drum, sunt considerate adevarate calitati ale unui leader, calitati ce trebuie promovate si sustinute”, a completat Rudolf Vizental.

Lista exemplelor antreprenorilor care au trecut printr-o insolventa inainte de a reusi in business cuprinde nume rasunatoare: Donald Trump, Walt Disney, Abraham Lincoln, Max Levchin (fondator PayPal).

Principalele concluzii ale conferintei Learning from Failure – Bankruptcy and Second chance for Honest Bankrupt Entrepreneur, la care Rudolf Vizental a fost singurul speaker roman invitat, sunt:

– Principiul invocat de expertii mondiali in insolventa este ca orice om este supus greselii si oricine poate invata din pasii gresiti, daca este de buna credinta.

– Un antreprenor care a cunoscut insolventa poate invata din experienta traita si, daca este stimulat corespunzator, poate genera rezultate mult mai bune decat cel ce nu a cunoscut „gustul” esecului.

– Potrivit statisticilor prezentate in cadrul conferintei, in 80% din cazuri, performantele celor care au experimentat probleme de business sunt mai bune decat ale celor care s-au aratat mai precauti si numai 6% dintre antreprenorii care au cunoscut falimentul au fost, de fapt, lipsiti de onestitate.

– Problema principala, la ora actuala, consta in faptul ca, la nivel de perceptie generala de piata, exista o tendinta de generalizare totala, de confuzie intre esecul unui business si tentativa de fraudare, iar acest lucru trebuie combatut pentru a putea avea un mediu de business sanatos, ofertant si sustenabil.

– La nivel european, antreprenorii care au trecut prin astfel de probleme organizeaza intalniri periodice in care isi impartasesc esecurile si invata din experiente.

La evenimentul de la Bruxelles au participat Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, Daniel Calleja, Director-General DG GROW – Comisia Europeana, Anthony L. Gardner, ambasador al Statelor Unite in cadrul Uniunii Europene.

Pentru CITR Group, schimbarea mentalitatii privind perceptia asupra insolventei este o directie strategica, iar grupul de companii se implica activ in campanii de informare privind beneficiile, pentru business si mediul de afaceri, ale accesarii la timp a insolventei sau a solutiilor de redresare in afara insolventei.