CIT Restructuring: Situatia economica din Romania s-a imbunatatit, dar instabilitatea creste

In anul 2013, companiile romanesti au inregistrat cele mai bune performante, la nivel consolidat, din ultimii 4 ani. Cu toate acestea, aproape 60% dintre ele se afla in continuare in stare de dificultate netratata, pondere similara cu anul 2012, arata una dintre concluziile celei de-a doua editii a studiului de solvabilitate a companiilor la nivelul economiei nationale, realizat de catre specialistii CIT Restructuring, parte a CITR Group. Analiza urmareste evolutia tuturor companiilor din Romania cu active mai mari de un 1,5 mil. euro (aproximativ 16.500 de astfel de companii), in perioada 2012-2013 si poate fi accesata online pe site-ul companiei CIT Restructuring.

Conform studiului, mai putin de 2,3% din totalul companiilor active din Romania asigura peste 40% din totalul angajatilor din tara, ceea ce sublinieaza o mare fragilitate la nivel national, prin dependenta de un numar atat de mic de companii cu impact social si economic. In 2013, aceste companii au generat o cifra de afaceri de 164,69 mld euro, in crestere cu aproximativ 6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, reprezentand 65,88% din cifra de afaceri a Romaniei. Cu toate ca, din punct de vedere macroeconomic, Romania se afla in topul tarilor de interes pentru investitori, la nivel microeconomic se identifica foarte greu oportunitati, tocmai din pricina unei majoritati predominante de intreprinderi mici si foarte mici, situate sub standardul de interes al acestor investitori.

Fara o structura consistenta de companii sanatoase nu se poate identifica asadar un ritm predictibil si constant al cresterii economice. Perioadele de avant sunt urmate de incetiniri bruste, iar aceasta lipsa de predictibilitate afecteaza procesul decizional al investitorilor. Cauza principala este lipsa unui cadru care sa ofere sustinere companiilor aflate intr-un proces de restructurare, o viziune la nivel macro si micro privind procesul general de restructurare, precum si o reasezare realista a asteptarilor tuturor participantilor la acest proces: banci, actionari, investitori.

Alte concluzii ale studiului CIT Restructuring:

16.497 companii din Romania avut la finalul anului 2013 angajate 1.743.734 persoane – 40,29% din totalul salariatilor din tara;

Cifra de afaceri medie pe companie cu impact a crescut de la 9,67 mil euro in 2011 la 10,16 mil euro in 2013;

Intreprinderile mijlocii, cu active intre 1,5 si 5 mil euro genereaza 16,5% din cifra totala de afaceri, in timp ce intreprinderile mari (10% din totalul companiilor analizate) produc 70% din cifra totala de afaceri;

In anul 2013, un numar de 11.097 companii cu impact au raportat profit, cu un total de 8.85 mld euro, doar 67% dintre companiile analizate;

Doar 44% dintre companiile de impact aveau in 2013 o structura sanatoasa, restul aflandu-se in stare de dificultate sau chiar in insolventa iminenta, insa nedeclarata;

53% dintre companiile profitabile in 2013, au inregistrat marje de profit sub 5%, fata de 56%, cate au fost raportate in anul 2012.

”Principala problema cu care se confrunta cele mai multe companii din Romania este faptul ca starea de dificultate se prelungeste prea mult. Desi constatam o imbunatatire la nivel macro, la nivel micro problemele raman aceleasi: supraindatorarea si lipsa de lichiditate. Pentru a avea cresteri predictibile, valorile adaugate create de companiile sanatoase nu ar trebui sa mai fie nevoite sa acopere un volum atat de mare de pierderi generate de cele aflate in dificultate. Economia romaneasca este precum un tren cu o locomotiva multinationala, care trage dupa ea prea multe vagoane supraincarcate. E normal ca trenul sa mearga incet. Se impune in acest context un program de sustinere prin procese de restructurare, intr-un cadru organizat si pe cat posibil reglementat”, a declarat Rudolf Vizental (foto articol), CEO-ul CIT Restructuring, parte a CITR Group.

In anul 2013, un numar de 11.097 companii de impact au raportat profit, cu un total de 8.85 miliarde euro. Numarul companiilor care au raportat pierdere reprezinta mai putin de jumatate din cele care au raportat profit, iar valoarea pierderii produsa de acestea anuleaza 47% din totalul profiturilor inregistrate de companiile sanatoase. Putem afirma asadar ca anul 2013 a fost un an de revigorare a economiei fata de anii anteriori, cu scadere doar la nivelul numarului de angajati.

Topul sectoarelor generatoare de pierdere contine doua sectoare aflate in aria constructiilor si anume: lucrarile in constructii de infrastructura si activitatile de arhitectura, inginerie si consultanta tehnica. Cele 3.809 companii incluse in sectoarele care au generat cele mai mari pierderi nete au avut 109.331 angajati in 2013 si au generat pierderi nete totale de 825 milioane euro.

Top 5 sectoare generatoare de pierderi

Ponderea companiilor neprofitabile in totalul companiilor din fiecare judet este la nivelul cel mai ridicat in Bucuresti si Ilfov (43,36%), urmate de Caras-Severin (40%), Mehedinti (39,62%), Timis (37,34%), si Giurgiu (36,44%). Din punctul de vedere al gradului de indatorare total, in anul 2012 Romania a avut cel mai ridicat indicator (56,8%), urmat de o usoara imbunatatire in 2013.

De cealalta parte, in topul sectoarelor profitabile in 2013 regasim companii din urmatoarele sectoare: extractia de petrol si gaze, comertul, productia si distributia de energie, industria auto si fabricarea produselor din material plastic.

Top 5 sectoare generatoare de profit

Pentru viitor sunt asteptate multe modificari in comportamentul participantilor la fenomenul economic. Perspectivele pentru 2015 pot fi analizate doar in contextul economiei mondiale in care exista o situatie geo-politica tensionata si posibile crize ce pot fi generate de situatii speculative, precum si o zona euro cu simptome de agravare. Comportamentul ultraprudential din ultimii ani, practicat de banci si de investitori, a determinat scaderi in creditare, investitii si implicit in consum. Pe de alta parte, bancile au dezvoltat o preferinta pentru amanarea implementarii unor solutii concrete de restructurare a creditelor neperformante, preferand reesalonarea si amanarea acestora. Aceste doua comportamente au favorizat crearea a doua bule paralele: cea a creditelor neperformante si cea a resurselor neutilizate. Instinctul prudential dezvoltat insa de banci si de investitori face ca cele doua bule, desi au solutii convergente, sa nu se poata rezolva reciproc in mod natural.

Ne indreptam catre o lume a dobanzilor zero la depozite, ceea ce constrange detinatorii de resurse sa identifice alte oportunitati de plasament, intr-un context geo-politic tensionat. Pentru a intelege contextul economic trebuie analizata imaginea la nivel macro, dar pentru a influenta aceasta imagine trebuie intervenit la nivel micro si invers.

CIT Restructuring este o companie specializata in restructurari de business in afara insolventei si are o echipa de experti in restructurare, specializati in analiza financiara, diagnoza si planning strategic. Membrii echipei CIT Restructuring au experienta de peste 10 ani in reorganizari de business si in domeniul fiananciar-bancar si au coordonat deja numereoase proiecte de succes in restructurarea out of court. CIT Restructuring este parte a CITR Group, un grup de societati specializat in identificarea de solutii personalizate pentru companiile in dificultate. Din CITR Group fac parte CITR – liderul pietei de insolventa din Romania, companie ce gestioneaza societatile aflate in procedura judiciara, CIT Restructuring – care asista business-urile in depasirea dificultatilor economice in afara procedurii insolventei si vehiculul de investitii CIT Resources.