Cinci firme de avocatura, in tranzactia Sterling Resources – Carlyle. Musat si Pachiu, colaborari de succes cu firme internationale

Cinci firme de avocatura au fost implicate in tranzactia transfrontaliera prin care Carlyle International Energy Partners (CIEP), societate afiliata companiei globale de investitii The Carlyle Group, a achizitionat operatiunile din Romania ale companiei Sterling Resources Ltd., anunta CEE Legal Matters.

Carlyle a beneficiat de serviciile juridice oferite de un consortiu format din firmele de avocatura Herbert Smith Freehills (Marea Britanie), Osler, Hoskin & Harcourt (pe probleme de drept canadian) si Pachiu & Asociatii (care a asigurat asistenta juridica pe drept local).

Echipa Herbert Smith Freehills a fost coordonata de catre Anna Howell, Partener specializat in Drept corporativ si energetic, Laura Hulett – Senior Associate, Ian Williams si Natalia Camargo Barros – Associates, precum si Isaac Zailer, Partener al departamentului Drept bancar, Thomas Bethek, Partener al departamentului Drept finaciar, Heather Woodward – Senior Associate, Camilla Grundy – Associate. “Am fost extrem de incantati sa le acordam asistenta celor de la Carlyle in aceasta investitie strategica deosebit de importanta pentru platforma lor de investitii in domeniul energetic. Tranzactia demonstreaza ca exista cumparatori pentru active privind petrolul si gazele naturale, chiar si in conditiile in care pretul petrolului a scazut”, a declarat Anna Howell.

De partea cealalta, vanzatorul, Sterling Resources Ltd, a fost asistat de un consortiu format din firmele de avocatura Musat & Asociatii si Burness & Paull (Scotia), precum si de cabinetul de audit, contabilitate si consultanta financiar-contabila si fiscala Fidexpert.

Echipa Musat & Asociatii care a gestionat aceasta vanzare a fost formata din 12 avocati si consultanti fiscali cu experienta in diferite arii de practica – Fuziuni & Achizitii, Energie si Resurse Naturale, Drept Fiscal, Dreptul Concurentei sau Drept Comercial si Societar, fiind coordonata de doi parteneri cu experienta ai firmei – Cleopatra Leahu si Razvan Graure.

Musat & Asociatii a mai asistat Sterling Resources Ltd. in 2014, in procesul de transfer al participatiei de 65% in zona de apa adanca a perimetrului Midia XV din Marea Neagra, catre ExxonMobil Exploration and Production Romania si OMV Petrom SA.

Tranzactia multijurisdictionala dintre Carlyle International Energy Partners si Sterling Resources Ltd., in valoare de 42.500.000 de dolari, vizeaza transferul participatiilor pe care Sterling le detine in perimetrele petroliere XIII Pelican si XV Midia, EX-25 Luceafarul si EX-27 Muridava (situate in platoul continental romanesc al Marii Negre) si a altor active, fiind structurata sub forma vanzarii filialei Midia Resources S.R.L. pe care Sterling o are in Romania.

Vanzarea este de asteptat sa fie finalizata in al doilea trimestru al anului 2015, sub rezerva indeplinirii unor conditii precedente, uzuale pentru asemenea tranzactii, si a obtinerii aprobarilor necesare de la autoritatile de resort.

Sterling detine o participatie directa de 65% in Perimetrele XIII Pelican si XV Midia si participatii de 50% in Perimetrul EX-25 Luceafarul, respectiv 40% in Perimetrul EX-27 Muridava, prin intermediul filialei Midia Resources S.R.L., care are, de asemenea, si calitatea de Operator in Perimetrele XIII Pelican, XV Midia si EX-25 Luceafarul.

In plus fata de suma initiala platita pentru achizitionarea Midia, Carlyle International Energy Partners va finanta, de asemenea, dezvoltarea viitoare a activelor, ceea ce se preconizeaza a fi o investitie considerabila in platforma petroliera din Romania. Proiectul de dezvoltare se va concentra pe foraj, constructii de infrastructura, productia si vanzarea de gaze naturale si petrol catre piata. Conform celor de la CIEP, preluarea Midia nu va afecta echipa actuala a companiei, care va ramane neschimbata. In schimb, companiei ii vor fi aduse imbunatatiri suplimentare, cu scopul de a o transforma, in perioada urmatoare, intr-un important jucator energetic regional.

Marcel Van Poecke, coordonatorul echipei internationale de energie a Carlyle, a declarat: “Investim in viitorul energiei in Europa de Sud-Est. Expertiza si resursele echipei noastre pot contribui la cresterea capacitatii de productie si livrare, precum si la dezvoltarea infrastructurii companiei Midia, astfel incat aceasta sa devina un important producator regional de gaze”.

Carlyle International Energy Partners este un fond cu o cifra de afaceri de 2,5 miliarde de dolari, care investeste in explorarea globala de petrol si gaze naturale, precum si in procesele de productie si rafinare din domeniul petrolier. Fondul de investitii este prezent in Europa, Africa, America Latina si Asia.