Cifrele din T1 anticipeaza un an dificil pentru avocatii din SUA

Casele de avocatura din Statele Unite au inregistrat doar o crestere modesta a veniturilor in primul trimestru al anului 2012, iar majorarea cheltuielilor ar putea influenta negativ rezultatele financiare in perioada urmatoare, conform datelor Peer Monitor, un produs Thomson Reuters.

Indexul Peer Monitor (PMI) masoara schimbarile in factorii care influenteaza profitabilitatea caselor de avocatura, inclusiv ratele de facturare, cererea de servicii, productivitatea si cheltuielile.  Cererea de asistenta juridica, masurata prin orele facturate, a crescut cu 1,5% fata de aceasi perioada a anului trecut. Firmele AmLaw 100 (Clasament The American Lawyer n.r.) au inregistrat o crestere similara a cererii, in timp ce firmele AmLaw 200 au inregistrat o crestere totala de 2,3%, potrivit Peer Monitor.

Cheltuielile directe au crescut cu 6%, in timp ce cheltuielile generale au crescut cu 3,6%. Aceste costuri mai mari pot fi oarecum compensate de cresterea direct proportionala a ratelor de facturare. Inainte de recesiune aceste rate au inregistrat o majorare medie de 6% pana la 8%.

Cresterea cheltuielior poate fi atribuita partial faptului ca firmele nu mai pot continua sa amane anumite achizitii, cum ar fi actualizarile tehnologice, chiar daca aceasta piata continua sa treaca printr-o perioada de recuperare economica lenta, a spus Mark Medice, director general al Peer Monitor.

In primul trimestru al acestui an s-a observat o redresare a volumului de munca in mai multe arii de practica. Dreptul muncii a crescut cu 5%, in timp ce activitatile privind piata de capital au crescut cu 6%. Disputele privind proprietatea intelectuala au inregistrat o crestere usoara. In contrast, dreptul corporatist a scazut cu 6%. De asemenea, consultanta in domeniul imobiliar si litigiile au inregistrat o usoara scadere.

Pentru firmele din AmLaw 100, cele mai mari cresteri s-au inregistrat in activitatile de consultanta privind proprietatea intelectuala si pietele de capital. Ariile de practica finantare structurata, servicii imobiliare, activitate corporativa si faliment au scazut cu maxim 5%.