China – urmatoarea tinta a caselor mondiale de avocatura

China continua sa fie o atractie pentru firmele de avocatura din NLJ 250 (National Law Journal) care, in cursul anului trecut, si-au extins departamentele din aceasta tara cu 194 de avocati. De asemenea, numarul de birouri a crescut de la 124 la 132 in primele luni ale acestui an, portivit Law.com.

China a fost vazuta mult timp ca urmatoarea mare piata de avocatura, iar cresterea constanta de avocati si birouri este dovada faptului ca firmele sunt dispuse sa faca investitii pe termen lung. Piata este in crestere si se asteapta ca in viitorul apropiat sa genereze profituri mari pentru firmele de avocatura prezente acolo, a spus Ward Bower, consultant la Altman Weil.

Totusi, „nu stiu pe nimeni care sa faca bani acolo momentan” a spus Bower. Multe birouri straine ale firmelor de avocatura din SUA se confrunta cu faptul ca e nevoie de foarte mult timp si investitii pentru a face bani pe aceasta piata, lucru valabil chiar si in Londra.

„China prezinta provocari unice”, spune Bower. Pe de o parte, diferentele culturale sunt mai profunde decat cele dintre SUA si Marea Britanie. In plus este o concurenta foarte puternica in zona preturilor, tinand cont ca foarte multe firme doresc sa se stabileasca acolo. Aproape toate firmele care au birouri in China reduc preturile serviciilor legale pe care le ofera. Pe langa aceste provocari, multi clienti prefera sa apeleze la firme autohtone.

Cu toate acestea s-a observat o crestere de 9% in numarul avocatilor care au fost transferati in China de firmele care fac parte din NLJ 250, atingand un total de 2.249. Hong Kong si Beijing au prezentat cele mai atractive piete, cu o crestere de 12%, respectiv 10%. Numarul de avocati transferati din SUA in Shanghai a crescut cu 3%.

Cu un numar de 1.333 de avocati straini, Hong Kong nu a atins nivelul pietelor internationale NLJ 250 din Londra sau Paris.

Cea mai activa firma de pe piata din China este Baker & McKenzie, reprezentata de 269 de avocati, urmata de Mayer Brown cu 203 avocati, DLA Piper cu 140, Hogan Lovells cu 111 si Reed Smith cu 109.

In timp ce unele dintre cele mai mari firme din NLJ 250 au birouri mari, majoritatea prefera sa aiba birouri relativ mici, a mai spus Bower.