China a depasit anul trecut SUA la schimburile comerciale

China a devenit anul trecut tara cu cele mai mari schimburi comerciale, importuri plus exporturi, din lume, depasind astfel Statele Unite, care au dominat comertul global in ultimele decenii.

Exporturile si importurile SUA au totalizat anul trecut 3.820 miliarde de dolari, a anuntat recent Departamentul Comertului de la Washington. Administratia vamilor din China a informat in ianuarie ca tara a inregistrat in 2012 schimburi comerciale in valoare de 3.870 de miliarde de dolari. China a avut un surplus comercial de 231,1 miliarde de dolari, iar SUA un deficit de 727,9 miliarde de dolari, relateaza Mediafax.

Ascensiunea comerciala a Chinei ofera celei mai mari economii asiatice o influenta tot mai mare. Procesul ameninta cu perturbarea unor blocuri comerciale regionale, pe masura ce China devine cel mai important parterner comercial pentru tari ca Germania. Cea mai mare economie din Europa va exporta de doua ori mai mult in China decat in Franta, afirma Jim O’Neill, presedinte al diviziei de administrare de active la Goldman Sachs.

In pofida datelor privind comertul, economia americana este inca de peste doua ori mai mare decat cea a Chinei, arata datele Bancii Mondiale din 2011. PIB-ul Statelor Unite s-a situat in anul respectiv la 15.000 de miliarde de dolari, iar cel al Chinei la 7.300 de miliarde de dolari.

SUA au devenit cea mai mare forta comerciala dupa Al Doilea Razboi Mondial, perioada in care au condus crearea unei noi arhitecturi financiare si comerciale la nivel global, iar Marea Britanie a inceput sa-si dezmembreze imperiul colonial. China a inceput sa se concentreze pe comert si investitii straine dupa decenii de izolare. Cresterea economica a avut o medie de 9,9% pe an intre 1978 si 2012.

Cea mai populata tara din lume a devenit cel mai mare exportator in 2009, in timp ce SUA ramane cel mai mare importator, cu 2.280 de miliarde de dolari anul trecut, fata de 1.820 miliarde de dolari in cazul Chinei.