Chambers: Lumini și Umbre

NNDKP și Filip & Company domină clasamentele Chambers pe România anunțate astăzi. Cei doi Parteneri Legal Marketing recunoscuți exact în această ordine la Romanian Legal Awards pentru Excelența și Profesionalismul lor se află de 6, respectiv 4 ori pe Tier 1.

NNDKP domină ierarhia la Competition, Dispute Resolution, Emplyment, Energy, Real-Estate și Tax, iar Filip & Company pe ariile de practică Competition, M&A, Employment și Energy. 
Top 3 continuă cu un grup de 3 lideri cu câte două apariții pe Tier 1, Țuca Zbârcea la două importante arii (Dispute Resolution și IP), Schoenherr și RTPR.
Surprinde în acest context nominalizarea RTPR pe lista scurtă din care directorul internațional va alege Romanian Firm of the Year a RTPR, clasată în clasamente mult sub alte competitoare la Trofeul suprem al pieței în vizinea Chambers.
Biriș Goran își continuă dominația asupra ariei de Tax, în timp ce surpriza ierarhiei din acest an poate fi socotită Băncilă Diaconu, clasată Tier 1 tot la Tax.

Ca și considerație generală, numărul de firme din România care se clasează pe Tier 1 pe ariile de practică considerate relevante de către Chambers a scăzut față de anul trecut, iar explicațiile pot fi ori pierderea interesului față de clasamentele Chambers ale firmelor de avocatură din România, ori metodologia de research care nu a reușit să extragă din piața relevantă companiile cu adevărat merituoase.

Vom reveni cu o comparație detaliată între ultimii 3 ani ale ierarhiilor Chambers precum și cu avocații nominalzați de directorul mondial pe Tier 1. 
La fel de interesantă este și bătălia de pe Tier 2 și Tier 3, unde se regăsesc multe nume care nu mai departe de anii trecuți contabilizau 2-3 Tier 1 în Chambers rankings.