Chambers Europe 2021: România conduce topul jurisdicțiilor europene privind egalitatea de gen

sursă foto: http://mindpluckd.com

Cercetătorii directorului internațional Chambers & Partners au analizat un atribut important în redactarea ghidului Chambers Europe 2021 – divizarea de gen.

România este singura juridiscție care se bucură de o împărțire echilibrată a genului. În majoritatea jurisdicțiilor europene numărul practicantelor continuă să fie mai mic decât cel al practicanților.

În lumina reflectoarele vocaționale românești, regăsim în clasamentele individuale pe arii diverse de practică, 51% femei-avocat , aproape dublu față de media europeană (26%, conform Chambers & Partners). În ultimii 10 ani, România s-a bucurat de o vizibilitate în această sferă, însă nu a atins un procentaj-record ca în 2021.

Chambers & Partners consideră că prezența și vizibilitatea femeilor avocat de top pe piața de legal românească a contribuit la inspirarea tinerelor femei practicante care urmează să aibă aceleași parcursuri de carieră. Așadar, diversitatea, explică cercetătorii, este redată de puterea exemplului. 

Domeniile de practică în care regăsim preponderent femei continuă să fie Energy & Natural Resources, Capital Markets și Employment, acestea ocupând o medie de 70% din avocații clasați.

Alte două segmente de practică s-au dovedit a fi dominate de femei în ultimii 5 ani – Corporate (20%)/ M & A și Banking & Finance(respectiv 22%). 

În topul femeilor-avocat remarcate pentru reușitele lor, Chambers a publicat pe arii de practică numele acestora, astfel:

Segmentul  Energy & Natural Resources (73%):

Miruna Suciu : Suciu Popa & Asociații

Ruxandra Bologa :Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen

Alina Stancu Birsan Filip & Company,

Gabriela Cacerea : Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen

Ramona Volciuc-IonescuVolciuc-Ionescu

Segmentul Corporate / M & A evidențiază reușitele echipei exclusiv feminine a firmei de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, compusă din Adriana Gaspar, Ruxandra Bologa și Gabriela Cacerea.

Madalina Neagu (Schoenherr) și Ileana Glodeanu (Wolf Theiss) se numără, de asemenea, printre profesioniștii de top din zona corporativă.

În domeniul bancar și financiar, Simona Marin (Denton) se remarcă prin ascensiunea sa rapidă în clasament din ultimii 5 ani. Alina Radu (NNDKP) și Ana Radnev (CMS) sunt, de asemenea, prezențe constante pe acest segment.

La polul opus, Intellectual property este aria cu cel mai mic procent de femei practicante, ajungând doar la o medie de 25%.

Statisticile referitoare la diversitatea de gen evaluate de cercetătorii Chambers au determinat o evaluare mai amplă și definită a peisajului de practică românesc. La nivel general, între 2015 – 2021 România a înregistrat cu 11% mai mulți avocați pe toate ariile de practică acoperite de ghidul 2021.