„Ceparu si Irimia” si „Constantinof si Asociatii”, in proiectul laserului de la Magurele

Societatile de avocati „Ceparu si Irimia” si „Constantinof si Asociatii” au acordat consiliere juridica Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei” in procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica necesare implementarii proiectului european „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP)”.

Proiectul consta in dezvoltarea celui mai puternic centru de cercetare a laserului din lume, la Magurele. Finalizate cu succes de catre cele 2 firme de avocatura, procedurile de achizitii publice au condus la incheierea in timp util a contractelor avand ca obiect:

1. Lucrari de constructii a infrastructurii de cercetare, contract atribuit unui consortiu condus de societatea Strabag SRL.

2. Furnizarea unui Sistem Laser de mare putere, contract atribuit asocierii reprezentata de societatea franceza Thales Optronique SAS.

3. Furnizarea unui Sistem Fascicul Gama de mare intensitate, contract atribuit consortiului avand ca lider institutul italian Istituto Nazionale di Fisica Nucleare, asistat, in acest proiect, de avocatii de la Tuca Zbarcea & Asociatii (despre acest subiect puteti citi mai multe aici).

4. Servicii de supervizare si de consultanta in domeniul ingineriei si al constructiilor, servicii de supraveghere, prin diriginti de santier autorizati, a lucrarilor de constructii a infrastructurii ELI-NP.

Societatile de avocati „Ceparu si Irimia” si „Constantinof si Asociatii” au fost, de asemenea, desemnate sa acorde in continuare consultanta si asistenta juridica Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei” pentru rezolvarea tuturor aspectelor de natura legala rezultand din implementarea proiectului ELI-NP.

In activitatea prestata, membrii echipei de avocati conduse de Florin Irimia si Valentin Constantinof au colaborat cu echipa juridica, extrem de competenta, a beneficiarului, echipa coordonata de Raluca Stoicea, Director Juridic si Resurse Umane al ELI-NP.

Centrul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics de la Bucuresti – Magurele va fi unul dintre pilonii programului international de cercetare ELI, alaturi de alte doua centre ce urmeaza a fi dezvoltate in Ungaria si Cehia. Valoarea investitiei in Romania depaseste 350 milioane de euro, proiectul fiind co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.

In calitate de parte a echipei de specialisti de talie internationala a Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei”, condus de Dr. Nicolae Victor Zamfir, cele doua societati de avocati, „Ceparu si Irimia” si „Constantinof si Asociatii”, au contribuit la succesul procedurilor care asigura Romaniei nivelul cel mai avansat in realizarea proiectului ELI-NP, comparativ cu celelalte doua tari gazda – Ungaria si Cehia. Exista, astfel, toate premisele pentru a se realiza in Romania prima infrastructura laser capabila sa cerceteze materia la nivel nuclear, sa investigeze in detaliu probleme dintr-o gama larga de domenii stiintifice si care va oferi acces comunitatii internationale, stiintifice si industriale la potentiale aplicatii in domeniile medicinei, radiografiei, energiei, mediului, stiintei materialelor, nanotehnologiilor, bio-chimiei.