CEDO respinge recursul Guvernului Romaniei in alte 81 de cauze privind evenimentele din Decembrie 1989

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a respins cererea Guvernului Roman de retrimitere a cauzei Alecu si altii (80) c. Romania in fata Marii Camere, prin hotararea Colegiului de 5 Judecatori, din 01 iunie 2015.

Guvernul Romaniei, intr-un mod impardonabil, a continuat sa hartuiasca victimele, in loc sa respecte hotararea din 27 ianuarie si sa reia cercetarile in dosarele revolutiei. Prin hotararea din 27 ianuarie 2015, CEDO a admis plangerile sustinute de Asociatia 21 Decembrie 1989, apartinand unui numar de 81 de persoane din Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov si din alte judete ale tarii care au acuzat incalcarea dreptului la un proces echitabil in procedura nationala si tergiversarea fara precedent a solutionarii dosarelor revolutiei.

Curtea le-a dat dreptate, a constatat incalcarea sub aspect procedural a art. 2 (dreptul la viata) respectiv 3 (interzicerea tratamentelor degradante si inumane) din Conventie si a condamnat sistemul judiciar si Statul Roman la dezdaunare morala fata de victime si apartinatori – o suma intre 7 500 si 15 000 de euro pentru fiecare reclamant.

Av. Ionut Matei, Av. Antonie Popescu