CEDO, decizie istorică. Avocații pot vorbi în presă pentru apărarea clienților

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a luat o hotărâre istorică prin care avocații pot vorbi în presă despre problemele din justiție pentru a-și apăra clienții, informează CEDO.

Decizia CEDO face referire la art. 6 din Convenție cu privire la derptul la un proces  echitabil și la art. 10 din Convenție despre libertatea de exprimare. În acest sens, CEDO a condamnat Franța la plata unor daune morale și materiale de aproape 20.000 de euro, către avocatul francez Olivier Morice pe motiv că i-au fost încălcate dreptul la libera exprimare și dreptul la un proces echitabil.

Avocatul Olivier Morice a fost condamnat în 2008 la plata unei amenzi de 4000 de euro după ce ziarul Le Monde preluase fragmente dintr-o scrisoare a avocatului trimisă către ministrul de Justiție, în care acuza comportamentul a doi judecători într-o speță de-a lui. Șapte ani mai târziu, în 2015, Curtea a decis, printr-o hotărâre adoptată în unanimitate că prin sancțiunea aplicată avocatului Olivier Morice a fost încălcat art. 10 care garantează libertatea de exprimare. Mai mult, a precizat Consiuliul Europei, avocatul francez a exprimat judecăți de valore adevărate, cu bază factuală consistentă.

CEDO a concluzionat că deși un avocat nu poate fi asimilat unui ziarist, el are totuși dreptul la libertatea de exprimare. Curtea, a mai precizat că avocatul este direct implicat în funcționarea justiției și apărarea clientului, motiv pentru care este necesar să se păstreze autoritatea puterii judecătorești.