Cealalta fata a monedei. Ana Diculescu Sova, despre “victoria à la Pirus” in litigiul clienti-BCR

Victoria invocata de unii in litigiul dintre clienti si BCR, a carui sentinta a fost pronuntata marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie, este, de fapt, o victorie “à la Pirus”, in contextul in care cererea principala a clientilor a fost respinsa, iar sentinta Curtii Supreme in acest dosar trimite la negocieri client-banca, a declarat, pentru Hotnews, avocatul bancii in acest proces, Ana Diculescu Sova (foto), Partener al firmei Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

„​Nu comentez declaratiile domnului Piperea. Este dreptul si este riscul fiecaruia sa declare ceea ce considera de cuviinta. Cu privire la hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie insa, lucrurile nu stau chiar asa cum sugereaza aparentele. E de fapt o victorie à la Pyrrhus. Cererea lor principala a fost respinsa. Inlaturarea sintagmei “dobanda variabila” trimite la negocieri intre clienti si banca. Asta pentru ca dobanda, care este, de fapt, pretul banilor, trebuie negociata. Acest lucru este deja statutat intr-o hotarare a Curtii Supreme de catre un judecator care a facut parte si din completul de luni. Dobanda nu poate fi decat negociata, chiar daca se declara (prin instanta) nulitatea partiala a clauzei…Am spus ca atata vreme cat nu exista clauza cu privire la modul de calcul a dobanzii, sa nu se inteleaga ca debitorii nu datoreaza bancii platile cuvenite. Decizia ICCJ mai spune ca acel comision de acordare a creditului nu este abuziv decat daca e insotit de cel de analiza. Situatia este intalnita in numai 14 situatii din cele 207. In plus, acel comision (de acordare de credit) nu este abuziv in sine. Depinde de cum se aplica: la valoarea initiala a creditului sau la sold…Comisionul de urmarire riscuri a fost inlaturat. Clauza 8.4, cea privind garantiile suplimentare, a fost si ea inlaturata. Numai ca, paradoxal, acest lucru nu este in avantajul celor imprumutati. Banca isi va face calcule, iar in final va negocia cu clientii ramasi in proces. As mai adauga ca faptul ca li se insufla unora ideea ca nu vor mai plati bancilor nimic este o ideea falsa care poate duce la anarhie. Debitorii ajung sa discute ireverentios cu bancherii”, a precizat Ana Diculescu Sova.

Declaratiile partenerului NNDKP au venit la o zi distanta dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, irevocabil, ca dobanda de referinta variabila, modificata unilateral de BCR, este abuziva, intr-un proces colectiv intentat bancii de peste 200 de clienti, reprezentati in instanta de firma de avocatura Piperea & Asociatii.

Nota redactiei: O “victorie à la Pirus” este o victorie obtinuta cu un urias cost pentru invingator. Expresia este legata de regele Pirus al Epirului, care i-a invins pe romani la Heraclea si Asculum in 279 i.Hr., dar a suferit pierderi de neinlocuit in timpul luptelor, ceea ce a dus la pierderea in cele din urma a razboiului piric. Plutarh relateaza reactia lui Pirus la felicitarile primite din partea supusilor: „Inca o victorie ca asta si suntem terminati”. De obicei aceasta expresie este asociata cu bataliile militare, dar, prin analogie, termenul este folosit si in domeniul afacerilor, al politicii, in cel juridic si sportiv, pentru a descrie o victorie cu consecinte ruinatoare pentru invingator. (sursa:Wikipedia).