CE vrea ca salariile sefilor companiilor listate pe bursa sa fie "la vedere"

Comisia Europeana vrea ca salariile directorilor tuturor companiilor cotate la bursa in Uniunea Europeana sa fie limitate, sa fie stabilite de actionari si sa fie transperente, a declarat comisarul pentru Piata Interna, Michel Barnier, citat de Mediafax.

“Pentru toate companiile listate la bursa in Uniunea Europeana, actionarii trebuie sa decida nivelul salariilor si al bonusurilor, iar remuneratiile trebuie sa fie mai transparente”, a spus Barnier, potrivit Wall-Street.ro.

El a explicat ca este vorba despre revenirea la o economie sociala de piata.

“Companiile nu trebuie sa fie niste magazine cu autoservire pentru directori. Iata de ce vrem sa dam putere actionarilor, in aceste companii”, a explicat oficialul.

Comisia Europeana a fost incurajata de un referendum care a avut loc in Elvetia la inceputul acestei luni, care a aprobat o initiativa de limitare a remuneratiilor abuzive ale sefilor de companii elvetiene listate la bursa si interzicerea indemnizatiilor acordate la plecarea din functie a acestora.

Comisia Europeana urmeaza sa anunte un pachet de masuri asemanatoare pana la sfarsitul acestui an. In Romania, companiile listate pe Bursa de la Bucuresti nu sunt obligate sa publice remuneratiile angajatilor.